Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Word lid van het ACV
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Flexi-job ten koste van fulltime contract? 36% overweegt het!

Mine Dalemans

Je voltijdse job verminderen naar een 4/5de tewerkstelling zodat er meer tijd is om te flexi-werken? Bijna 36% van de Limburgers overweegt het, zo blijkt uit een onderzoek van ACV Limburg. Een resultaat dat met de huidige energie- en voedselcrisis misschien niet vreemd is maar toch de wenkbrauwen doet fronsen. ‘Flexi-jobs bedreigen de gewone tewerkstelling en hollen mee onze sociale zekerheid uit’, zegt Limburgs ACV-voorzitter Joke Man. 

Noodzaak

ACV Limburg wilde weten hoeveel Limburgers er een tweede job op na houden en waarom. Uit een bevraging bij 8.744 Limburgers bleek dat iets meer dan 17% een bijverdienste heeft. 40% van hen spendeert deze extra inkomsten sinds 2022 niet meer aan ontspanning maar wel aan facturen. ‘Daarnaast blijken alleenstaanden met 21,5% beduidend vaker een bijkomend inkomen te hebben tegenover tweeverdieners (16,1%)’, zegt Daan Van Noppen van de ACV-Studiedienst. ‘Bijna 70% van de mensen met een extra job voelde zich overigens genoodzaakt deze erbij te nemen.’

Flexi-werk

En over welke jobs gaat het dan? In meer dan 32% ging het om een flexi-job, op de voet gevolgd door een zelfstandige activiteit in bijberoep (30%). Hobby’s die geld opleveren en het vrijwilligerswerk met vergoeding zijn beide goed voor zo een 11% terwijl interimwerk slechts 5,7% voor zijn rekening neemt. Een goede 4% geeft toe in het zwart bij te klussen. ‘Deze cijfers zullen in de toekomst evolueren want maar liefst 36% van de bevraagden overweegt om zijn voltijdse job te verminderen naar een 4/5de tewerkstelling om zo meer tijd te hebben voor een flexi-job’, aldus Daan. 

Uitgehold

Geen goede evolutie, zo vindt Joke. ‘Flexi-jobs zijn slecht nieuws voor onze sociale zekerheid. De werkgever betaalt slechts een werkgeversbijdrage van 25% op het flexi-loon, voor de werknemer is dat loon vrijgesteld van sociale bijdragen. Door flexi-jobs en aanverwante systemen loopt onze sociale zekerheid elk jaar 16 miljard euro mis’, zegt Joke. ‘Onze sociale zekerheid die we nochtans hoog in het vaandel dragen -zo bleek uit een vroegere bevraging van ACV Limburg- wordt hierdoor uitgehold.’ Bovendien bedreigen flexi-jobs de gewone tewerkstelling. ‘Deze jobs hadden perfect kunnen gaan naar mensen die op zoek zijn naar werk in plaats van naar mensen die willen of moeten bijverdienen boven op hun loon of pensioen’, aldus Joke.

Principes

Meer nettoloon en stijgende facturen verklaren ongetwijfeld de opmars van de flexi-jobs. ‘Het is niet meer dan menselijk dat er eerst naar de eigen portefeuille wordt gekeken voor we wakker liggen van nobele principes’, zegt coördinator Bart Gerets. ‘En hoewel 55% van de mensen zonder een tweede job zegt er nooit één te willen, geeft 58% daarvan toe dat de stijgende prijzen hen toch met andere ogen naar een extra job doet kijken.’ Toch zijn flexi-jobs niet zonder nadelen. ‘De minimum flexi-lonen liggen lager dan de sectorale lonen. Bovendien zijn de flexi-jobs een systeem van prestaties op aanvraag. Er is dan ook geen garantie op een minimum aantal uren of loon’, aldus Bart.

Welzijn

Naast de hele financiële kwestie van een tweede job mag ook de invloed ervan op het welzijn niet onderschat worden. Bijna 37% van de werknemers met een tweede job zegt dat deze negatief is voor hun sociale en mentale welzijn. De redenen waarom mensen geen tweede job hebben of willen is omdat ze denken dat deze een aanval op hun welzijn zou betekenen (67%), omdat ze er geen tijd voor hebben (40%) of omdat ze er gewoon de fut niet voor hebben (38%). 


Raadpleeg het persdossier met de volledige resultaten van het ACV-onderzoek 'Iedereen aan de tweede job?'