Ook te koud in je lokaal?

Door de energiekosten moeten we doordacht omgaan met onze lokalen opwarmen. We lezen dat we met bijkomende voorzieningen tot 19 °C kunnen zakken. Maar wat schrijft de wetgeving arbeidswelzijn voor?
Maatregelen
Die temperaturen zijn actiewaarden, waarbij een directie maatregelen moet nemen om een einde te maken aan die werksituatie. De maatregelen kunnen zowel allerhande technische, als organisatorische zaken zijn, bijvoorbeeld de verwarming iets vroeger opzetten, de instellingen van de ventilatie aanpassen, warme dranken voorzien, lesgeven in een ander, warm lokaal, de werkplanning aanpassen, extra kledij verschaffen …
In de Codex Arbeidswelzijn, art.V.1-2, is ook sprake van comfort op de arbeidsplaats op basis van de Belgische ergonomienorm NBN EN ISO 7730. In de praktijk schommelt de comforttemperatuur in de winter rond 21 à 22 °C. Dat is nu een zeer schrale troost …
Temperatuur verlagen
Een directie mag niet zomaar zelf beslissen om de temperatuur in de lokalen te verlagen. Een werkgever moet voorafgaand het advies vragen van het Comité Arbeidswelzijn (Art. II.7-3, 1°) voor alle voorstellen en maatregelen die rechtstreeks of onrechtstreeks, meteen of na verloop van tijd, gevolgen hebben op het welzijn van het personeel bij de uitvoering van hun werk. De directie verstrekt alle nodige informatie, opdat het Comité met volkomen kennis haar advies kan uitbrengen (Art. II.7-14). Door deze informatie te vragen, zet je het energiebeleid van je instellingsbestuur op de agenda:
- Wat is de situatie?
- Welke knelpunten zijn er?
- Wat zijn de plannen op korte en lange termijn?
- Welke kosten en baten staan ertegenover?
Wanneer de temperatuur op je werkplek onder de actiewaarden ligt, stap je met bovenstaande informatie naar je directie en vraag je om onmiddellijke maatregelen. Je vraagt of een delegatie van het Comité (samen met de directie of hiërarchische lijn) ter plekke komt kijken. De Comitéleden kunnen een dringende vergadering samenroepen. Desnoods neem je contact op met de arbeidsarts.
Dit zijn allemaal tips binnen de overlegcultuur van arbeidswelzijn. Wanneer je merkt dat die tips geen zoden aan de dijk brengen, neem je contact op met je provinciale COC-secretariaat.