Nakijken blijft de boodschap

ACV Limburg
Meer dan 4.000 belastingaangiften werden de voorbije maanden door het ACV in Limburg ingevuld, nagekeken en ingediend. Dit tot grote tevredenheid van de ACV-leden, zo blijkt uit een rondvraag. ‘Toch maakte diezelfde rondvraag duidelijk dat een kleine groep leden moeilijk mee kan in het digitale verhaal van de belastingaangifte.’ Dat zegt fiscaal specialist Fouad Gandoul van ACV Limburg.
Digitalisering
De digitalisering van de aangifte personenbelasting zal zich enkel voortzetten. ‘Volgens het ministerie van Financiën zal tegen 2025 de aangifte geheel digitaal verlopen. De papieren belastingbrief verdwijnt volledig’, zegt Fouad. Ook uit de ACV-belastingservice verdwenen de bruine enveloppe en het ruitjespapier. De ‘papieren’ belastingzitdagen werden stelselmatig afgebouwd ten voordele van een vlottere service via Taks-on-web. De coronacrisis maakte er vervolgens helemaal komaf mee en ‘noodgedwongen schakelden we zelfs over naar een telefonische dienstverlening op afspraak’, vertelt Fouad.
Begeleiding
De ACV-leden vonden dit prima: geen verplaatsingen, geen wachttijden, geen paperassen meer. ‘Toch moeten we oog hebben voor mensen die niet op de hoogte zijn van deze evolutie, die niet digitaal vaardig zijn, die geen netwerk hebben om hen daarin te ondersteunen’, vindt Fouad. ACV Limburg zal volgend jaar dan ook voor deze specifieke doelgroep inzetten op extra begeleiding.
Experiment
Ook op de Limburgse werkvloeren worden stappen gezet om werknemers met hun aangifte te helpen. ‘Dit jaar leidden we in twee bedrijven de ACV-afgevaardigden op om de belastingaangifte van hun collega’s te doen. En met succes. Werknemers kunnen het enorm appreciëren dat ze op de eigen werkvloer in alle vertrouwen hun aangifte in orde kunnen laten maken. Een experiment dat we volgend jaar zeker willen uitbreiden’, aldus Fouad.
Optimalisatie
Is dit nog wel allemaal nodig? Bijna de helft van de belastingplichtigen krijgt ondertussen een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) en dat aantal zal alleen maar toenemen. ‘Zeker wel’, zegt Fouad, ‘want ook deze VVA’s kunnen fouten bevatten. Nakijken blijft de boodschap.’ Vooral hypothecaire leningen moeten in het oog gehouden worden. ‘De optimalisatie tussen partners voor een maximale belastingbesparing, gebeurt niet. Ook wordt de hogere belastingvermindering na de eerste 10 jaar van de lening niet altijd automatisch aangepast. Ook al lijkt dit laatste interessant in je eigen voordeel, jijzelf blijft verantwoordelijk voor je aangifte, ook al heb jij de fout niet gemaakt’, lacht Fouad.
Verwarring
Ook blijken de nieuwe regels omtrent de tenlasteneming van ouders voor de verwarring te zorgen. Sinds 1 januari dit jaar geven enkel nog ‘zorgbehoevende’ ouders recht op een verhoogde belastingvrijstelling. ‘Wie al een ouder ten laste had die niet zorgbehoevend is, behoudt de oude fiscale voordelen nog maximaal vier jaar, tot de aangifte van 2025. Wie nu pas een ouder ten laste wil nemen, moet met een attest van de mutualiteit op de proppen komen’, legt Fouad uit. ‘Heel wat mensen waren hiervan niet op de hoogte.’
Twijfels
Ook al zit de ACV-belastingservice erop, ‘leden kunnen altijd bij ons terecht voor het nazicht van hun aanslagbiljet of de rechtzetting van hun aangifte indien ze iets vergeten zijn af te trekken van de belastingen. Dat kan trouwens met terugwerkende kracht tot maximum 5 jaar met uitzondering van betaalde onderhoudsgelden’, zegt Fouad. ‘E-mail hiervoor naar belastingen.limburg@acv-csc.be of bel naar het ACV-contactcenter op het nummer 011 30 60 00.’