Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Terechte noodkreten uit het basisonderwijs maar van paniekvoetbal wordt niemand beter

Het COV begrijpt de groeiende onrust bij de directeurs. Zij willen hun school goed kunnen organiseren en dat wordt altijd maar moeilijker. Maar paniekmaatregelen zijn geen oplossingen. Op lange termijn zullen de voorstellen die vandaag door het Netoverschrijdend Overlegplatform Directeurenorganisaties Basisonderwijs (NOBD) werden gelanceerd, het beroep nog meer onder druk zetten.

Voltijds personeel meer betalen? 

We moeten voor alle leerkrachten kiezen voor een sterke crisis-bestendige verloning, zeker in deze moeilijke tijden. We moeten een kat ook een kat durven noemen: leraren gaan meer deeltijds werken om hun schoolwerk gedaan te krijgen. Dat heeft alles te maken met werkdruk. Dat heeft het tijdsonderzoek duidelijk aangetoond. Daar moet aan gewerkt worden. We moeten keuzes maken op vlak van engagementen en scholen ontzorgen.  

Marianne Coopman: “De job aantrekkelijk maken met huishoudhulpen is de omgekeerde wereld. Het is de job zelf die haalbaar moet zijn in een voltijds regime”. 

Meer handen in de klas? 

Uiteraard is dat de droom van elk schoolteam. Maar een onderwijzer moet wel een onderwijzer blijven. We moeten blijven inzetten op een sterke opleiding en een sterk beroep zodat het aantrekkelijk blijft om de lerarenopleiding te volgen. Onderwijsassistenten kunnen misschien ondersteuning bieden maar kunnen de onderwijzer nooit vervangen. Toch zien we dat gebeuren in landen als Nederland waar steeds vaker minder opgeleide mensen de klastitularissen vervangen. Die weg mogen we niet op gaan! 

Marianne Coopman: “Er is geen nood aan de verlenging van de lerarenopleiding als het is om studenten een betaalde stage te laten doen. Dan kunnen ze beter onmiddellijk aan het werk met een goed loon en een stevige aanvangsbegeleiding.” 

Het COV heeft al meermaals aangedrongen om ook in te zetten op meer diversiteit in het lerarenkorps. Er moet dringend onderzocht worden hoe we meer diverse profielen naar de lerarenopleiding kunnen trekken.  

Versterking basisonderwijs! 

Er is een sterke cao afgesloten. Die moet nu uitgevoerd worden. Het COV blijft erop wijzen dat het basisonderwijs voldoende middelen moet krijgen voor personeel én voldoende middelen voor de omkadering en dat duidelijk moet zijn welke middelen voor welke doelstellingen moeten aangewend worden. Dat is zo in de cao afgesproken met de werkgevers. 

Marianne Coopman: “We staan helemaal achter de eis om directeurs beter te omkaderen. In talloze publicaties wordt de cruciale factor van directeurs benadrukt. We moeten er voor zorgen dat ze die rol ook ten volle kunnen opnemen. Wij pleiten in gesprek én in actie voor een echte versterking van het basisonderwijs.” 

Marianne Coopman 
Algemeen secretaris COV 

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.