Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Een proeftuin in jouw school?

Ontelbaar zijn de voorstellen om de hoge werkdruk en het personeelstekort in onderwijs aan te pakken. Ballonnetjes die niet altijd met evenveel deskundigheid worden opgelaten en die zelden ver vliegen. Vanuit het onderwijsveld willen we experimenteerruimte creëren om doordacht vernieuwend te werken. Binnenkort krijgen vijftien basisscholen de kans om een proeftuin op te starten en hun schoolorganisatie te herdenken. Is jouw school kandidaat?

Een proeftuin is letterlijk een tuin waarin men de groei van planten onderzoekt en innovatieve methodes uitprobeert om elke plant de kans te geven optimaal te ontwikkelen. Welke voeding heeft de plant nodig? Hoeveel ruimte en licht? Hoe zit het met de interactie met andere planten? In een proeftuin gaat men op zoek naar een succesformule. Stap voor stap, op zorgvuldige wijze. Doelgericht onderzoeken binnen een afgesproken kader.

Vandaag is het in veel scholen puzzelen om alle posten ingevuld te krijgen. Meer collega’s kiezen voor deeltijds werk omwille van de werkdruk. Het ziektecijfer stijgt. Het lerarentekort is overal voelbaar. Het legt een niet te onderschatten druk op jou en je collega’s. De werkbaarheid van de job moet daarom prioritaire aandacht krijgen.

Binnen het kader van de proeftuin kan je ruimte nemen om na te denken over een betere organisatie van je school. Hoe kan je de kernopdracht van onderwijs realiseren terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de noden en de draagkracht van het hele schoolteam? Hoe kan je werken aan een doordacht en flexibel personeelsbeleid? Of: Hoe bouw je aan een zorgzame én robuuste school?

Het voordeel van een proeftuin is dat je in het project de gelegenheid krijgt om na te denken over de regelgeving en er mee aan de slag kan gaan. Je krijgt als school de kans om eens buiten de lijntjes te kleuren, met als doel: het team een stevige basis geven en het werk voor de leraar aantrekkelijker maken. Het COV wil je graag bijstaan in die denk- en doe-oefening. We hebben er de expertise voor in huis.

Zin om aan de slag te gaan? Praat erover met je vakbondsafgevaardigde, je directeur, je team. Neem met ons contact op. Je staat er niet alleen voor. Van dromer tot doener: doet je school mee? Wij, het COV, ondersteunen je graag in de uitwerking van een projectvoorstel. Samen met alle onderwijspartners mikken we op een selectie van sterke, innovatieve projecten.

(Marianne Coopman, Zwartopwit, Basis 4)

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.