Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Akkoord platformwerkers van de federale regering

In het kader van de arbeidsdeal sloot de regering dinsdagochtend een akkoord over de situatie van de platformwerkers. We weten nog niet hoe het precies in het akkoord verwoord is, maar we zijn tevreden met de ingeslagen richting

  • De arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 uitbreiden tot platformwerkers is een belangrijke stap, zolang het wel alle werkers omvat, ook degenen die in het regime deeleconomie werken.
  • Het statuut van deze werkers trachten te verduidelijken via een nieuw mechanisme van vermoeden, in de lijn van het voorstel van de Europese Commissie van afgelopen december.

Voor dit laatste punt zal het addertje tevoorschijn komen bij de concrete uitvoering. Op basis van wat we tot nu toe hebben gezien, zijn er nog drie vragen

  1. Een mechanisme van vermoeden is alleen nuttig als het de situatie bij de start van het werk verduidelijkt en de bewijslast omkeert. Als de criteria betwistbaar en interpreteerbaar zijn, en het noodzakelijk is om naar de rechter te stappen om de knoop door te hakken, zal het huidige juridische circus voortduren en zal de werknemer (of het Auditoraat of de RSZ) nog jaren moeten procederen voordat hij zijn rechten kan doen gelden.
  2. De bekendste platformen zijn actief in de transport- en bezorgsector. Er bestaat echter al een mechanisme van vermoeden in deze sector. Het Deliveroo-vonnis van afgelopen december toonde aan dat zo'n vermoeden maar weinig nut heeft als het gemakkelijk kan worden omgekeerd. Het toevoegen van een vermoeden aan het bestaande vermoeden zal niet veel nut hebben als het mechanisme niet ten gronde wordt gewijzigd.
  3. Het debat spitst zich toe op het onderscheid tussen zelfstandige en werknemer. De meeste platformwerkers werken momenteel echter buiten elk statuut om: in het zogenaamde stelsel van de deeleconomie hebben ze geen recht op enige vorm van sociale zekerheid (noch die van werknemers, noch die van zelfstandigen). Ze hebben er nooit voor gekozen om zelfstandige te worden en genieten geen enkele arbeidsrechtelijke bescherming. Dit mondt uit in een nepstatuut dat zware onzekerheid meebrengt voor deze werknemers, op wie geen enkele regel of garantie meer van toepassing is die andere werknemers wel genieten, of ze nu zelfstandig of loontrekkend zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe het akkoord van afgelopen nacht het stelsel van de deeleconomie poogt aan te passen om deze misstanden te voorkomen.

United Freelancers blijft dit dossier op de voet volgen en steunt deze werknemers, die dezelfde rechten en voordelen verdienen als andere werknemers.

👉 Blijf op de hoogte via www.hetacv.be/arbeidsdeal 

Bekijk het persbericht van United Freelancers Akkoord platformwerkers van de federale regering in pdf.