Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Arbeidsdeal roept heel veel vragen op

Deze nacht bereikte de regering een akkoord over hervormingen op de arbeidsmarkt. Bij gebrek aan teksten zijn er op dit moment vooral nog heel veel vragen en onduidelijkheden. Vaak zijn het die ‘details’ die het verschil maken tussen een goed of slecht akkoord.

Het ACV hoopt dan ook dat de teksten snel ter beschikking zullen zijn zodat de sociale partners een gefundeerd en degelijk advies kunnen voorbereiden en uitbrengen.

Wat wel al duidelijk is: 

  • Het is goed dat er aandacht is voor deconnectie en opleiding. Als we willen dat mensen het werk volhouden en bijblijven is dit belangrijk. Of het akkoord op dit vlak echte oplossingen aanbrengt, zal nog moeten blijken uit de concrete maatregelen.
  • Verschillende maatregelen schermen met vrijwilligheid van mensen. Het ACV heeft daar stevige twijfels bij: vrijwilligheid op de werkvloer is helaas zeer zeldzaam.
  • Een constante in het akkoord zijn de talrijke uitzonderingen voor kmo-werkgevers en dus discriminaties voor kmo-werknemers: het recht op deconnectie, de verplichting inzake opleidingsplannen en het recht op opleiding. Deze drie uitzonderingen voegen zich bij de uitzonderingen in het kader van return to work, zijnde geen sancties voor kmo’s met veel invaliditeit en geen vrijstelling van ziekte-attest voor drie dagen. Bovendien is tijdkrediet ook geen recht in kmo’s.  Het zijn nochtans de kleine bedrijven die vandaag kampen met de grootste aanwervingsproblemen. Door telkens uitzonderingen te voorzien blijft regering de leegloop van kmo’s organiseren.
  • Het experimenteren met goedkoop nachtwerk, zonder sociaal overleg, is een slechte beslissing. Dit is geen ‘experiment’, maar helaas een structurele doorbraak na 7 jaar gebeuk van de becommerce-lobby. Het ‘experiment’ zal snel de regel worden. Nu dit paard binnen de stadswallen is, valt bovendien te vrezen dat binnenkort nog meer flexibiliteit zal doorgedrukt worden. Terwijl het absoluut geen goed idee is: met mensen, met hun gezinsleven en met hun gezondheid experimenteer je niet!
  • Het ACV heeft ook heel veel vragen bij de samengebalde arbeidstijd in de vierdagenweek. Veel mensen houden het werk nu al niet vol. Nog langere werkdagen zullen hier geen goed aan doen. Tegelijk stellen we ook vast dat mensen nood hebben aan meer tijd om arbeid en gezin te combineren. Om aan deze vragen tegemoet te komen had de regering veel beter ingezet op een uitbreiding en verbetering van het stelsel tijdkrediet en landingsbanen.
  • Het is positief dat er een verplichte arbeidsongevallenverzekering voor de platformeconomie wordt ingevoerd.
    Maar voor alle andere rechten blijven platformwerkers afhankelijk van eindeloze gerechtelijke procedures en dus doelwit van de dure advocatenkantoren van de internationale platformen.

👉 Blijf op de hoogte via www.hetacv.be/arbeidsdeal!

Persbericht van 15 februari 2022:  Arbeidsdeal roept veel vragen op (pdf)