Lantmännen: sluiting site Brussel en ontslagen in Londerzeel

©Shutterstock
Deze trieste voorspelling is geen zaak van de laatste maanden. De directie haalt de gevolgen van de brand in Londerzeel naar boven en de recente slabakkende economie omwille van Corona. Niemand zal ontkennen dat deze factoren een rol hebben gespeeld. Maar al jaren wijzen wij de directie op de structurele gecumuleerde verliezen in de boekhouding omwille van vooral hoge productiekosten. Op zoiets kan je sneller ingrijpen en hoef je geen jaren lang de Brusselse fabriek beetje bij beetje te laten verloederen. Moderne investeringen, mede ten bate van het personeel zijn er in Brussel de laatste jaren niet gebeurd. Dikwijls werd enkel als oplossing vele en lange periodes van economische werkloosheid aangeboden.
De directie van Lantmännen schuwde bij de aankondiging de informatie rond de wet Renault niet …. Sterker nog … kondigde de opstart van fase 1 van de wet Renault aan vf 27-01-2022.
De directie van Lantmännen Unibake kan niet zomaar onmiddellijk overgaan tot een collectief ontslag. Sinds de wet Renault van 13 februari 1998 – naar aanleiding van de plotse sluiting van de Renault fabriek in Vilvoorde – mag de directie alleen maar haar voornemen kenbaar maken om eventueel over te gaan tot de sluiting van een fabriek of om een collectief ontslag uit te voeren. De directie moet een aantal wettelijke verplichtingen nakomen. De werknemersafgevaardigden en de vakbonden moeten daarover alle belangrijke informatie ontvangen en kunnen tegenvoorstellen doen om de beslissing van de directie ongedaan te maken of om het aantal beoogde ontslagen te verminderen.