Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Verlof wegens overmacht door corona mogelijk tot nader order

Het Besluit van de Vlaamse regering over een tijdelijke uitbreiding van het verlof wegens overmacht voor de personeelsleden van het onderwijs is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarin is de einddatum voor het verlof wegens overmacht door corona verdwenen. Ook in de betrokken omzendbrief is logischerwijze geen einddatum terug te vinden.

Nochtans was de Vlaamse regering eerst van plan om 31 december 2021 als einddatum in te schrijven voor de uitbreiding van dat verlof. COC had bij de onderhandelingen een protocol van akkoord afgesloten, maar wel met de opmerking dat die einddatum er beter niet zou staan. Daar is de Vlaamse regering blijkbaar dus toch nog op ingegaan.

Dat betekent dat onderwijspersoneel dit verlofstelsel ook nu nog kan opnemen. De regeling blijft van toepassing tot nader order. Om het verlof wegens overmacht door corona op te nemen, gelden volgende voorwaarden:

  • Het personeelslid heeft bijkomend recht op verlof wegens overmacht wanneer een minderjarig kind dat met hem samenwoont niet naar zijn  kinderdagverblijf of school kan gaan, omdat het kinderdagverblijf, de klas of de school waarvan het deel uitmaakt wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Als het personeelslid een gehandicapt kind ten laste heeft, kan het personeelslid het verlofstelsel ook opnemen, wanneer het kind niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan, omdat dit centrum wordt gesloten of bij de tijdelijke stopzetting van de intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De leeftijd van het gehandicapt kind is daarbij niet van belang.
  • Het recht op verlof wegens overmacht geldt enkel als telewerk niet mogelijk is. Het verlof geldt maximaal voor de duur van de periode dat het kind niet terug naar het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan.
  • Het personeelslid brengt zijn inrichtende macht, zijn centrumbestuur of zijn hogeschoolbestuur onmiddellijk op de hoogte en bezorgt een medisch attest tot bevestiging van quarantaine of isolatie van het kind, een aanbeveling tot quarantaine of isolatie afgegeven door de bevoegde instantie of een attest van het kinderdagverblijf, van de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen. In dat attest bevestigt de betrokken instelling de sluiting van de klas, school of centrum voor opvang van gehandicapte personen als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het attest vermeldt de periode gedurende welke de sluiting van toepassing is.
  • Het verlof wegens overmacht door corona wordt gelijkgesteld met dienstactiviteit.
  • Het personeelslid ontvangt tijdens dit verlof wegens overmacht 80 % van zijn brutosalaris op jaarbasis. Er geldt een beperking van het brutosalaris op jaarbasis tot 21.000 euro aan 100%.