Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Vijf problemen waaraan FOD Financiën moet werken

ACV Limburg

 De deadline voor wie zijn aangifte in de personenbelasting nog wou doen via het mandatensysteem was 15 oktober 2021. Omwille van corona schakelde ACV Limburg vorig jaar over op het mandatensysteem dat toeliet de aangifte van leden telefonisch af te handelen. Een welgekomen verbetering van de populaire belastingservice, zo blijkt. Dit jaar vulde ACV Limburg 4.242 aangiften van zijn leden in.  

Aangezien 6 op de 10 van de belastingplichtigen dit jaar een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) in de bus kreeg, was het opletten geblazen. De meeste mensen zijn niet mee in de fiscale wereld en stellen zich dus geen vragen bij de correctheid van die VVA. Daar loop het vaak mis en laten heel veel mensen ook heel veel geld liggen. Anders geformuleerd, ze betalen onterecht te veel belastingen.

We sommen hier de 5 meest voorkomende problemen op waar FOD Financiën hopelijk een oplossing op weet te bedenken die de kwaliteit van hun dienstverlening zal verbeteren en de belastingplichtigen kopzorgen kan besparen.

1. De gegevens over invaliditeit zijn niet altijd accuraat. 

Wie langer dan 1 jaar ziek is en dus als invalide wordt beschouwd, heeft recht op een verhoogde belastingvrije som. Al te vaak zijn mensen zich daar niet van bewust en merken dan ook niet dat hun VVA hier niet klopt. Bij gepensioneerden geldt dat trouwens ook als zij reeds invalide waren voor hun pensioendatum.


2. Geen optimale verdeling:

  • bij overlijden: Voor het jaar van overlijden van een van de echtgenoten of wettelijk samenwonenden moeten 2 afzonderlijke aangiften ingediend worden waarin voor elke betrokkene zijn persoonlijk verkregen inkomsten vermeld worden. De overlevende partner heeft dan de keuze tussen een gezamenlijke of een aparte aangifte. Dat kan soms over heel veel geld gaan. Het blijft een mysterie waarom FOD Financiën blijft weigeren om een optimaal voorstel van aangifte te doen op basis van de gegevens die gekend zijn. 
  • bij woonbonus: Taks-on-web vermeldt de woonbonus, maar voor die gevallen waar minder aangegeven mag worden dan het maximum, verdeelt Taks-on-web dit zelf over de partners, zonder dit te optimaliseren. 

3. Tenlasteneming niet correct:

  • bij kinderen: Indien één van de kinderen meer dan het grensbedrag verdiende, mede omwille van een vakantiejob, wordt hij/zij in de aangifte vaak niet als persoon ten laste opgenomen. De fiscus houdt bij de inkomsten immers zelden rekening met de vrijstelling studentenarbeid. De belastingplichtige moet dit dan zelf vermelden en aantonen. Indien het kind inwoont en werkzaam is in een beschutte werkplaats dan blijft dit kind fiscaal ten laste. Ook hier worden fouten in de VVA vastgesteld.
  • bij ouders: Je kan je ouders ten laste nemen, wat ook hier neerkomt op de verhoging van de belastingvrije som, mits geen van beiden het grensbedrag van inkomen overschrijdt. Hier stellen we soms vast dat ouders onterecht ten laste worden genomen en soms onterecht niet werden vermeld ook al werden ze het jaar voordien wel als dusdanig aangegeven.

4. Negatieve fiches worden niet verwerkt.

Indien de belastingplichtige negatieve fiches ontvangt van loon of vergoedingen die hij/zij terugbetaalde (bv. werkloosheidsuitkeringen), dienen deze bedragen in mindering gebracht te worden op de aangifte of bij een vorige aangifte waar hij/zij soortgelijke inkomsten ontving. We stellen vast dat negatieve fiches zelden tot nooit verwerkt worden in de aangifte. Naast de negatieve fiches zijn volgende fiches ook zelden tot nooit opgenomen in de aangifte:

  • sociale bijdragen die jezelf betaalde (bv. voor aankoop studiejaren) rubriek 257
  • RSVZ bijdragen als zelfstandige voor een vorige of huidige beroepsactiviteit
  • vergoedingen voor auteursrechten
  • occasionele vergoedingen en zitpenningen
Nochtans vind je deze fiscale fiches wel terug in MyMinFin.

5. Geherfinancierde lening wordt nieuwe lening

Ook in de aangifte van geherfinancierde leningen stellen we fouten vast. Voor wie een lening aanging in 2006 en deze herfinancierde in 2014, beschouwen zowel Taks-on-web als de VVA dit soms als een nieuwe lening 2014, met de mogelijkheid 2 x € 3.040 in mindering te brengen wat niet correct is aangezien herfinancieringen geen nieuwe leningen zijn en de aftrekbare bedragen dus toch beperkt moeten worden op basis van de looptijd van het contract.

ACV Limburg blijft daarom pleiten voor:

  • een ernstige vereenvoudiging van de aangifte 
  • de optimalisering van de gegevens in het voordeel van de belastingplichtige(n)
  • het maximaal opnemen van alle fiches die gekend zijn