Versoepelingen coronamaatregelen onderwijs

©Shutterstock

Minister van Onderwijs Ben Weyts besliste op het coronaoverleg eenzijdig tot versoepelingen van de maatregelen in het Vlaamse leerplichtonderwijs. 

Ondanks dat de experten op dit ogenblik geen voorstander zijn van versoepelingen van de coronamaatregelen in onderwijs en dat zij hiervoor steun krijgen van verschillende sociale partners (waaronder COC), hield minister Weyts voet bij stuk om versoepelingen door te voeren. Hij beriep zich hiervoor op de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen en bij het Vlaamse onderwijspersoneel en op de versoepelingen die er in de rest van de samenleving aankomen.

Onderstaande versoepelingen gelden enkel voor het Vlaamse leerplichtonderwijs. In het Brusselse leerplichtonderwijs blijven de huidige maatregelen voorlopig verder van kracht. Voor het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs volgt nog overleg.

Mondmaskers

Zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs wordt de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober 2021 afgeschaft. Wie dat wil, kan uiteraard nog steeds een mondmasker blijven dragen. Lokaal kunnen bovendien extra maatregelen genomen worden. 

Quarantainemaatregelen

De quarantainemaatregelen voor leerlingen jonger dan 12 jaar versoepelen. Het uitgangspunt voor die versoepeling is dat min-12-jarigen als ‘gevaccineerd’ kunnen worden beschouwd. Die beslissing heeft gevolgen voor het basisonderwijs. Zo zal een klas pas in quarantaine moeten wanneer er verschillende besmettingen binnen één week worden vastgesteld. Tot nu bedroeg die periode twee weken. Daarnaast zal een leerling die in quarantaine zit, maar die op dag één negatief test, de quarantaine voortaan meteen mogen verlaten. Die nieuwe regeling gaat al in vanaf maandag 27 september 2021.

In het secundair onderwijs en voor de personeelsleden verandert er aan de regels rond quarantaine niets.

Ventilatiekader

Minister Weyts engageert zich bovendien om een concreet kader uit te werken voor ventilatie van de schoolgebouwen, inclusief het gebruik van CO2-meters. COC heeft daarbij aangedrongen om niet alleen te kijken naar ingrepen voor ‘ventilatie’, maar ook ‘luchtbehandeling’ (luchtzuivering en luchtdesinfectie) als oplossing mee te nemen. We hebben daarbij verwezen naar de projecten die COC heeft opgezet bij het begin van het schooljaar in een aantal scholen. Meer info daarover vind je hier.

Secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven had het in het VTM Nieuws over mondmaskers op school en het bijhorende standpunt van COC:

Om deze video te kunnen bekijken, moet je de marketingcookies aanvaarden.

 

In De Ochtend op Radio 1 ging secretaris-generaal ook dieper in op mondmaskers in de scholen en had hij het verder over luchtkwaliteit in de onderwijsinstellingen:

Om deze video te kunnen bekijken, moet je de marketingcookies aanvaarden.

Personalization