Brexit : cao internationaal paspoort transportsector

Vanaf 1 oktober hebben beroepschauffeurs een internationaal paspoort nodig als zij naar het Verenigd Koninkrijk rijden in opdracht van hun werkgever. Vraag dit document dan ook tijdig aan bij het gemeentebestuur van uw woonplaats. In het paritair comité transport en logistiek (PC 140.03) werd alvast een cao gesloten over de kostprijs van dit document.

Dat de Brexit voor extra administratie zou zorgen voor wie richting het Verenigd Koninkrijk reist is algemeen geweten. Maar niet enkel voor toeristische uitstapjes wijzigt er één en ander, ook voor wie beroepsmatig in het VK moet zijn heeft dit gevolgen.

Vanaf 1 oktober kom je het VK niet meer in met jouw Belgische identiteitskaart, maar heb je een internationaal paspoort nodig. Aangezien je toch op een paar weken mag rekenen voor je dit paspoort effectief ontvangt, is het van belang om een tijdige aanvraag te doen bij het gemeentebestuur van jouw woonplaats. Een laattijdige aanvraag zorgt namelijk voor extra kosten.

Opgelet : woon je in België maar bezit je niet de Belgische nationaliteit ? In dat geval moet je je internationaal paspoort aanvragen op je ambassade/consulaat. Hou daarbij rekening met een soms aanzienlijke meerkost en extra lange wachttijden. Aarzel dus niet te lang meer om je paspoort aan te vragen !

Alle kosten die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van je werk zijn vanzelfsprekend ten laste van de werkgever, dus ook de kostprijs van het internationaal paspoort moet door je werkgever betaald worden. Een belangrijke voorwaarde is vanzelfsprekend dat je effectief ritten naar en vanuit het VK uitvoert.

In het paritair comité transport en logistiek werd op 17 juni 2021 een cao gesloten die bevestigt dat de werkgever de volledige kostprijs van het internationaal paspoort moet terugbetalen aan de werknemer. De werkgever kan van zijn kant genieten van een tussenkomst van 50 euro via het Sociaal Fonds Transport en Logistiek. Gezien het internationaal paspoort zeven jaar geldig is, kan deze tussenkomst slechts 1 maal in deze periode aangevraagd worden. Als de werkgever een beroep doet op deze tussenkomst van het sociaal fonds zal hij je vragen om een verklaring te tekenen dat je de kosten van het internationaal paspoort terugbetaald hebt gekregen.

Personalization