Dossier Sociale Dumping

Georganiseerde sociale dumping blijft een doorn in het oog van de Belgische transportsector. Jaarlijks gaan er tal van Belgische jobs verloren aan buitenlandse chauffeurs, in opdracht van bedrijven die het niet al te nauw nemen met de wetgeving.

Met de goedkeuring van het Mobiliteitspakket in 2020 kwam er even de hoop dat er eindelijk deftig werk zou gemaakt worden van de strijd tegen sociale dumping. Intussen blijkt dat er nog heel wat werk aan de winkel is…

Mobiliteitspakket

Na jaren onderhandelen werd vorig jaar in het Europees Parlement uiteindelijk het Mobiliteitspakket goedgekeurd. Het pakket bevat onder andere een aantal belangrijke maatregelen om de sociale dumping te bestrijden. ACV Transcom had jaren gestreden om deze maatregelen in het pakket te krijgen en we keken dan ook hoopvol uit naar de toepassing ervan.

Met maatregelen die op 20 augustus 2020 al zouden ingaan, zoals het verbod op de weekendrust in de vrachtwagen en de gedwongen terugkeer van de chauffeurs naar de thuisbasis om de drie of vier weken, hadden de inspectiediensten belangrijke instrumenten in handen in hun strijd tegen sociale dumping.

Toepassing maatregelen problematisch

Negen maanden na de invoering van de eerste maatregelen moeten we echter vaststellen dat de Belgische regering geen initiatief neemt om het Mobiliteitspakket ook effectief te laten toepassen. Controles op overnachting in de vrachtwagen tijdens de weekendrust of gedwongen terugkeer zijn zeldzaam, en er volgen dan ook maar zelden sancties. Het feit dat de controlediensten onderbemand zijn is daar zeker niet vreemd aan.
ACV Transcom richt zich ondertussen al maanden lang tot alle regeringsleiders die een invloed kunnen hebben op dit dossier : de federale en de drie regionale ministers van vervoer, de drie ministers-presidenten, de minister van arbeid, de minister van buitenlandse zaken en de eerste minister. Hierbij dringen wij aan op een snelle en correcte uitvoering van de maatregelen en geven we een aantal voorstellen met betrekking tot sociale dumping.

Het antwoord op onze brieven laat echter op zich wachten of, indien er wel een antwoord komt, is zeer teleurstellend. Toch geven wij de strijd niet op…

Sociale dumping in beeld

Wie een duidelijk beeld wil krijgen van sociale dumping en de rampzalige gevolgen van dit fenomeen kijkt op woensdag 5 mei best eens naar de uitzending van het programma ‘Investigation’ op RTBF (La Une om 20u15). De programmamakers deden uitgebreid onderzoek naar sociale dumping, en van het resultaat kan je als chauffeur niet echt vrolijk worden.

Check ook onze Facebookpagina… 

Personalization