Schoonmaker in ziekenhuizen: nog altijd onzichtbaar?

©Shutterstock

Half december kwam het nieuws dat het ziekenhuispersoneel in aanmerking kwam voor een aanmoedigingspremie van € 985 bruto. Verpleegkundigen, werknemers uit de administratie, de logistiek en het onderhoud hadden hier recht op. En de schoonmakers in onderaanneming? Die vielen uit de boot! Al maanden eisen wij een eerlijke behandeling voor alle ziekenhuiswerknemers. Helaas, zonder succes. Hoog tijd dus om de daad bij het woord te voegen en de acties te starten. Aan verschillende ziekenhuizen werden daarom spandoeken opgehangen met de boodschap “Zijn wij onzichtbaar?”. 

Het ziekenhuispersoneel is voor de derde keer zwaar belast door het coronavirus. Voor de derde keer geven ze het beste van zichzelf. Ook de schoonmakers zijn essentieel in de strijd tegen het virus. Zij zorgen namelijk voor de hygiëne en desinfectie van de ruimtes. Al maanden dringen we als vakbond aan op erkenning van het werk van deze werknemers. Het ziekenhuispersoneel ontving een aanmoedigingspremie van € 985 bruto, maar de schoonmakers in de ziekenhuizen die in dienst zijn van een schoonmaakbedrijf vallen nog steeds uit de boot. 

“Het is onaanvaardbaar dat politici doof blijven voor de vraag van de schoonmakers in onderaanneming om in aanmerking te komen voor deze premie. Dit is een onwettige discriminatie en het is absoluut onrechtvaardig,” aldus Gaetan Stas van het ACV. “Deze premie ontzeggen aan deze werknemers, dat is ontkennen dat ze bestaan. Dat is doen alsof ze onzichtbaar en dus nutteloos zijn. Ze zijn nochtans essentieel. Zonder de schoonmakers, of ze nu rechtstreeks verbonden zijn aan het ziekenhuis of aan een extern bureau, zou geen enkel ziekenhuis kunnen functioneren,” voegt Koenraad Maertens van het ABVV toe.
We eisen een eerlijke behandeling voor alle werknemers. Daarom lanceren we een actieplan dat enkel in kracht zal toenemen. Als eerste stap werden spandoeken gehangen nabij een aantal grote ziekenhuizen zoals het Sint-Franciscusziekenhuis te Heusden-Zolder, het UZ Gent en verschillende ziekenhuizen in Brussel. Patiënten en ziekenhuispersoneel zullen worden gesensibiliseerd en geïnformeerd over de benarde situatie van het schoonmaakpersoneel. Het doel? Iedereen duidelijk maken dat de schoonmakers niet onzichtbaar zijn, en dat ze bovenal respect verdienen. 
Als de schoonmakers nog steeds niet gehoord zullen worden, zullen meer acties volgen.

Personalization