Poetshulpen ongerust over onveilige werksituatie

©Shutterstock

Dienstenchequewerknemers maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid. Uit een enquête van ACV Voeding en Diensten bij 1.544 dienstenchequemedewerkers blijkt dat een op de drie klanten zich (bijna) nooit aan de veiligheidsmaatregelen houdt.

De meeste dienstenchequegebruikers werken momenteel van thuis uit. Poetshulpen komen tijdens een werkweek dus met verschillende klanten in contact. Wanneer de klant zich in dezelfde ruimte bevindt als de poetshulp, wordt gevraagd om een mondmasker te dragen. Uit een studie van ACV Voeding en Diensten blijkt dat 75% van de poetshulpen de afgelopen maand een of meerdere klanten hadden die geen mondmasker droegen. “Aan onze klanten wordt gevraagd niet in dezelfde ruimte aanwezig te zijn als de poetshulp,” zegt dienstenchequemedewerker Anne. “Van mijn negen klanten is er maar één gezin dat zich daaraan houdt.” Heel wat poetshulpen komen ook in een woning waar een van de gezinsleden ziek blijkt te zijn. “Ik had een klant waarbij ik hoorde hoe hij aan de telefoon vertelde dat hij positief had getest, nadat ik de woning had gepoetst. We hebben een Facebookgroep onder collega’s, daar lees je meer en meer zulke verhalen. Steeds meer collega’s testen daardoor positief.”

ACV Voeding en Diensten hecht veel belang aan een veilige werksituatie en wil de dienstenchequewerknemers het liefst thuis houden. “Maar we horen van veel werknemers dat ze toch liever blijven werken, om niet te veel inkomen te verliezen,” benadrukt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Deze werknemers ontvangen al niet de hoogste lonen en kunnen het vaak niet veroorloven om terug te vallen op 70 procent van hun loon.” Maar achter de schermen wordt er naarstig gewerkt aan een veiligere werksituatie voor de poetshulpen. “We overleggen heel intensief met de sector en met het kabinet van minister Crevits. Als we de mensen aan het werk willen houden, dan moet dat absoluut in veilige omstandigheden kunnen gebeuren. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgevers, de overheid en de klanten. We vragen bijvoorbeeld dat de werknemers niet verplicht zouden worden om vervangingen te doen. De mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid voor een halve dag toe te staan, zou daarvoor een goede oplossing zijn. Dat kan op dit moment nog niet.”

*Anne is een fictieve naam, de getuige wenst anoniem te blijven.

Tips om het veilig te maken voor de poetshulp 
  • Vertoon jij of een gezinslid ziektesymptomen, ben jij of een gezinslid in quarantaine of besmet met het coronavirus? Annuleer de poetshulp.
  • Verlucht de woning voor de aankomst van de poetshulp. 
  • Voorzie middelen om de handen te wassen en af te drogen (papieren doekjes of een handdoek die enkel door de huishoudhulp wordt gebruikt).
  • Begeef je in een afzonderlijke ruimte als de poetshulp aan het werk is.
  • Ben je toch in dezelfde ruimte, draag dan een mondmasker. Ook de poetshulp zal in dit geval een mondmasker dragen.
  • Houd steeds minstens anderhalve meter afstand.
  • Als deze regels niet worden toegepast, heeft de poetshulp het recht de woning te verlaten nadat zij de gebruiker hierop heeft gewezen.

Personalization