Onzekerheid leidt tot ongewenste effecten en zelfs leugens

Het federaal regeerakkoord kondigde maatregelen inzake de pensioenen aan, ook in de overheidssector. Oorspronkelijk gingen deze maatregelen in op 1 januari 2015. Protest vanuit allerlei hoeken heeft ertoe geleid dat de minister van pensioenen zijn plannen al bijstuurde. Die bijsturingen vindt u zowel op onze website als op de website van de pensioendienst van de openbare sector (PDOS). Ten gronde komen die er op neer dat er voor de personeelsleden die in 2015 met pensioen gaan niets wijzigt. Ook voor de personeelsleden die al in de uitstapregeling (terbeschikkingstelling voorafgaand aan het rustpensioen) zitten en die een pensioendatum hebben die later valt dan in 2015, wijzigt er niets.
Via Schooldirect werd ook meegedeeld dat wie al een goedkeuring heeft gekregen over zijn of haar aanvraag voor een TBS voorafgaand aan het rustpensioen met ingang van 1 januari 2015, zonder probleem op deze datum kan uitstappen. Deze beslissing en de vooropgestelde pensioendatum zouden behouden blijven. Merkwaardig is wel dat dit laatste nog niet te lezen is op de website van de PDOS.
Aan wie nog geen goedkeuring heeft gekregen, maar wel voldoet aan de voorwaarden, werd door het Agentschap voor Onderwijsdiensten of het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen, een brief gestuurd om mee te delen dat hij/zij kan uitstappen op 1 januari 2015.
Het is duidelijk dat het federaal regeerakkoord nogal wat onzekerheid met zich meebrengt. Deze onzekerheid heeft tot gevolg dat personeelsleden nog vlug loopbaanonderbreking nemen (met terugwerkende kracht) en dat personeelsleden nog vlug hun aanvraag doen om uit te stappen op 1 januari. Dit is erg omdat de federale regering juist het langer werken vooropstelt. Door haar plannen bewerkstelligt ze juist het omgekeerde van wat ze wenst.
Nog erger is dat ook scholen van deze periode van onzekerheid gebruik maken om personeelsleden aan te sporen (onder druk te zetten) om toch nog gauw maar een aanvraag in te dienen om op 1 januari uit te stappen. Leugens worden daarbij niet geschuwd. De uitstapregeling zou worden afgeschaft en als men nu niet uittreedt, dan zal men moeten werken tot 63…
- Als er één ding duidelijk is, dan is het dat er geen enkele indicatie is dat de uitstapregeling zou worden afgeschaft. Personen die dat beweren, willen zich op basis van deze leugen blijkbaar ontdoen van personeelsleden.
- De onderhandelingen over het ontwerp van nieuwe pensioenwet starten op dinsdag 16 december. De veruit belangrijkste maatregel uit dit ontwerp is de reductie van de diplomabonificatie voor de opening van het recht op pensioen met ingang van 1 januari 2016 en dit met 6 maanden per jaar. Ongetwijfeld heeft deze maatregel op langere termijn grote effecten. Maar stellen dat men nu best uittreedt, omdat men anders moet werken tot 63 jaar, dat is een regelrechte leugen.