Loopbaanonderbreking: wijzigingen

©Shutterstock
Deze week werden de onderhandelingen met de federale regering afgerond aangaande de wijzigingen die aan de regelgeving betreffende de loopbaanonderbreking worden aangebracht met ingang van 1 september. Sommige van deze wijzigingen (zoals de hierondervermelde) worden maar toepasbaar als de Vlaamse Regering hiervoor het licht op groen heeft gezet. Dat is nog niet gebeurd, maar de gesprekken hierover beginnen volgende week. De voornaamste wijzigingen hebben betrekking op de gedeeltelijke loopbaanonderbreking 50+ en op de specifieke stelsels van loopbaanonderbreking. Maar voor de contractuele personeelsleden is er ook goed nieuws.
GLBO50+
De gedeeltelijke loopbaanonderbreking 50+ (GLBO50+) wordt vervangen door de GLBO55+.
Palliatieve zorgen
Er kunnen ook onderbrekingsuitkeringen toegekend worden aan personeelsleden die loopbaanonderbreking nemen voor het verstrekken van palliatieve zorgen als zij hiervoor hun opdracht verminderen met één vijfde.
Verzorging zwaar ziek kind
Alleenstaande personeelsleden die hun loopbaan onderbreken voor de verzorging van hun zwaar ziek kind dat hoogstens zestien jaar oud is, kunnen voortaan voor een langere periode onderbrekingsuitkeringen krijgen: 24 maanden als zij hun loopbaan volledig onderbreken en 48 maanden als zij hun loopbaan gedeeltelijk onderbreken (halftijds of vermindering met een vijfde).
Ouderschapsverlof
Personeelsleden die ouderschapsverlof nemen zullen gedurende langere perioden uitkeringen kunnen krijgen: gedurende vier maanden bij voltijds ouderschapsverlof (vroeger drie) en gedurende acht maanden (vroeger zes) bij halftijds ouderschapsverlof. Personeelsleden die hun opdracht verminderen met een vijfde kunnen maximum twintig maanden ouderschapsverlof nemen (vroeger zes). Deze uitbreidingen gelden alleen maar voor kinderen geboren of geadopteerd vanaf 8 maart 2012.
Contractuele personeelsleden
Op de contractuele personeelsleden (gesubsidieerde contractuelen van het vrij onderwijs en de contractuele personeelsleden van de centra voor basiseducatie, van het gemeenschapsonderwijs en van het hoger onderwijs) die nog geen recht hebben op enige vorm van loopbaanonderbreking wordt het federale KB van 2 januari 1991 van toepassing. Omdat dat KB geen rechtsgrond voorziet voor ouderschapsverlof en voor loopbaanonderbreking voor het verlenen van bijstand en verzorging, kan de Vlaamse Regering deze vormen van loopbaanonderbreking van toepassing maken op deze personeelsleden. Wat de Vlaamse Regering ook zal doen!