Vlaamse overheid bespaart zwaar op onderwijs

©Shutterstock
Sinds Vlaanderen bevoegd werd voor zijn onderwijs, bespaart de Vlaamse Regering zwaar op het leerplichtonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs. Deze sectoren mogen de 'pakketten' waarop ze recht hebben (uitgedrukt in lesuren, uren-leraar, punten, lestijden…) immers niet voor 100% gebruiken.
Door het systeem van de 'aanwendingspercentages' krijgen de scholen uit het leerplichtonderwijs en het DKO dit schooljaar 115 miljoen euro minder dan ze zouden moeten krijgen. Dat gaf minister Vandenbroucke toe in antwoord op een parlementaire vraag. Dit komt voor deze sectoren neer op een besparing van minstens 2500 jobs per jaar.
Conclusie: zolang de overheid blijft besparen op onderwijs, zal de werkdruk blijven toenemen en zal daardoor het nijpende lerarentekort steeds groter worden.
In de verschillende onderwijsniveaus (gewoon en buitengewoon basisonderwijs, gewoon en buitengewoon secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs) wordt al sedert bijna 20 jaar gewerkt met lesuren, uren-leraar, lestijden, punten … Kenmerkend aan deze "pakketten" is dat ze bijna nooit voor 100 % mogen aangewend worden. Er wordt immers - omwille van besparingen - een aanwendingspercentage op toegepast zodat scholen en instellingen niet de middelen krijgen die hen in feite toekomen.
Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer vroeg minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke hoeveel jaarlijks bespaard wordt en wat voor het schooljaar 2008-2009 de kost zou zijn die verbonden is aan het toepassen van de 'normale' urenpakketten, m.a w. wat de meeruitgave zou zijn moesten deze besparingen afgeschaft worden.
Uit de nauwkeurige becijfering blijkt dat dit voor het schooljaar 2008-2009 een meeruitgave van 114 787 593 euro zou bedragen.
Tel hierbij de som die het hoger onderwijs ontbeerd heeft door de niet-indexering van de werkingsenveloppe en de ontkoppeling van deze enveloppe aan het stijgende aantal studenten, tel daarbij de middelen voor het ondersteunend personeel (administratief personeel en opvoeders) die ook niet volledig kunnen aangewend worden en je komt met gemak aan een totale besparing van 215 miljoen euro per jaar.
Tegelijk investeert minister Vandenbroucke in talloze projecten en initiatieven met de ambitie die hem eigen is. Maar het is makkelijk met de rechterhand middelen uit te geven die je met de linkerhand elders eerst afgenomen hebt …
COC vraagt een ernstig debat over het systeem van de aanwendingspercentages en over de kwalijke gevolgen die deze besparing heeft op de werkdruk van het personeel en op de aantrekkelijkheid van het beroep. Dat er een steeds nijpender lerarentekort optreedt en dat scholen het steeds moeilijker hebben om leraars te vinden of te vervangen, is dan ook geen toeval.
Wij vragen de minister om eerst en vooral aandacht te besteden aan de basisbehoeften - nl. de werkomstandigheden en de werkdruk van het personeel - alvorens te investeren in bijkomende opdrachten en vernieuwingen.