Vlaamse regering heeft engagement om hoger onderwijs te financieren

©Shutterstock
ONDERWIJSVAKBONDEN COC, ACOD en VSOA WAARSCHUWEN DE VLAAMSE REGERING:
1. Belofte uit regeerakkoord over financiële injectie in hogescholen moet snel worden nagekomen.
2. De Vlaamse regering moet in de meerjarenbegroting voldoende middelen hiervoor voorzien.
Het financieringsmechanisme van de hogescholen bevat fundamentele fouten die de enveloppen systematisch uithollen:
- de indexering is onvolledig;
- de stijging van het totaal aantal studenten doorheen de jaren wordt genegeerd;
- bijkomende opdrachten worden niet gefinancierd, zoals de invoering van de bachelor-masterstructuur, de flexibilisering en accreditatie van opleidingen, de associatievorming, de hervorming van de lerarenopleiding.
Deze systematische onderfinanciering leidde tot een chronische overbelasting van het personeel. Dat werd onweerlegbaar aangetoond door het stressonderzoek van de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen (SERV).
De Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) berekende dat een injectie van 35 miljoen nodig is om terug te komen tot een evenwichtige basis.
De Vlaamse regering erkende in het Vlaams regeerakkoord dit probleem en beloofde “op korte termijn een eenmalige financiële injectie voor de
hogescholen” (zie pag. 42 Vlaams regeerakkoord).
Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke sloot een cao af die bepaalt dat de overheid voor eind mei 2005 beslist over de precieze timing en omvang van een financiële injectie voor de hogescholen. De cao bepaalt ook dat de hogescholen de werkdruk significant moeten kunnen aanpakken met deze toegevoegde middelen.
De onderwijsvakbonden hopen dat het niet zover moet komen als in het Herman Teirlinck-instituut waar er een staking uitbrak. Belofte maakt schuld!