Het participatiedecreet: geen goede zaak!

©Shutterstock
Het ontwerpdecreet participatie dat in de Onderwijscommissie van het Vlaams parlement wordt besproken, is volgens het COV en de COC geen goede zaak voor het gesubsidieerd onderwijs.
Er is voor dit ontwerpdecreet geen breed draagvlak:
noch ouders, noch leerlingen zijn vragende partij;
geen enkele onderwijsvakbond of schoolbesturenorganisatie heeft zich onvoorwaardelijk akkoord verklaard met de voorstellen van de overheid. Meer nog: de grootste organisaties, COC, COV, VSKO, OVSG, … keuren het ontwerp af en sloten een protocol van niet-akkoord.
Enkele struikelblokken:
De voorgestelde structuur is participatieverstikkend en verhoogt de papierberg aanzienlijk. De directeur is hiervan het grootste slachtoffer.
De effectieve aanwezigheid van de directeur en het schoolbestuur of de inrichtende macht als volwaardige partners is noodzakelijk om tot een constructieve participatie te kunnen komen. Die voorwaarde is niet opgenomen in het ontwerp.
Wie in een participatieorgaan deel uitmaakt van de personeelsdelegatie, moet gemandateerd zijn door een representatieve vakbondsorganisatie. Ook hieraan wordt niet beantwoord.
In de Vlor moet het aantal mandaten in verhouding staan tot de grootte van de groep die men vertegenwoordigt. Wat nu voorligt houdt geen rekening met de representativiteit.
De regeringspartijen, VLD, SPA-Spirit en Groen!, houden geen rekening met de mening van de overgrote meerderheid van schoolbesturen, inrichtende machten, directeurs, personeel en ouders.
Is het toevallig dat het hier gaat om een ontwerp dat alleen van toepassing is op het gesubsidieerd onderwijs?
Als die situatie onveranderd blijft, dan zullen de besturen van het COV en de COC, de meest representatieve vakorganisaties van de personeelsleden in het gesubsidieerd onderwijs, zich medio maart uitspreken over de te voeren acties.
COV en COC roepen de schoolbesturen of inrichtende machten van het gesubsidieerd onderwijs op om daarbij gemeenschappelijke initiatieven te ontwikkelen.