Wat doet een Samenwerker
Samenwerkers werken rond instroom- en onthaalbeleid, opleidingsbeleid, inclusie, ...

Hoe kan een Samenwerker helpen?
De Samenwerkers werken op maat van jouw vraag, jouw werkvloer en jouw bedrijf. We vertrekken vanuit de knelpunten die jij ervaart op jouw werkvloer: waar wil jij rond werken en waar heb jij vragen over?
đ€ Een Samenwerker begeleidt je hierbij aan de hand van:
- informatie, inspiratie en ondersteuning
- analyses en scans
- de opmaak van een actieplan en begeleiding bij de uitvoering en nazorg
- opleidingen of webinars over gevraagde onderwerpen. Check onze opleidingspagina!
- materiaal (affiches, flyers, enquĂȘtes, âŠ)
- een netwerk van externe diensten en organisaties
- uitwisseling, inspiratie en goede praktijkvoorbeelden uit verschillende sectoren
- het opzetten van âlerende netwerkenâ voor militanten
- âŠ
Samenwerkers dragen ook hun steentje bij aan de bredere maatschappelijke opdrachten van het ACV. Ze zijn er voor iedereen die dreigt uitgesloten te worden.
Klik op een thema om meer te weten đ
-
Instroom- en onthaalbeleid
Een goede start, van vacature tot werkvloer!
Het verschil maak je vanaf het begin. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe nieuwe collega's gezocht en gekozen worden. Wanneer een nieuwe collega start, komt een degelijk onthaal zowel de nieuwkomer, de collega's als de werkgever ten goede!
Wat doen wij?
De Samenwerkers bekijken met de ondernemingskern hoe je een vacaturebeleid kan sturen en hoe je, samen met de personeelsdienst, een goed onthaalbeleid kan uitwerken. Daarnaast denken we mee over hoe je een inclusieve aanwerving en selectie organiseert.
Praktijkvoorbeeld
Probleem
Een bedrijf kampt met een groot verloop van nieuwe werknemers. De kern roept daarom de hulp van de Samenwerkers in. Er wordt een rondvraag gehouden. Daaruit blijkt dat vooral het gebrekkig onthaal en de begeleiding een probleem vormen.
Aanpak
De militanten en de Samenwerkers werken samen een onthaalmap uit en pleiten voor een verbetering van het huidige peter- en metersysteem. Het peter- en meterschap wordt herzien. Toekomstige peters en meters krijgen een geschikte opleiding.
Door de intensievere begeleiding worden problemen sneller aangepakt. De nieuwe werknemer voelt zich beter opgevangen. Stelselmatig krimpt de ergernis bij de collegaâs, verbetert de sfeer krijgen de ervaren werknemers meer vertrouwen in de nieuwkomers.
-
Inclusie op de werkvloer
Diversiteit als troef!
Diversiteit gaat over afkomst, geslacht, leeftijd, geaardheid, financiële draagkracht, enz. Aandacht voor al die factoren maakt het werk aangenamer voor iedereen.
Wat doen wij?
Samen nemen we het diversiteitsbeleid van je onderneming onder de loep: zit er een discriminatieclausule in het arbeidsreglement? En hoe zorg je ervoor dat die dan geen dode letter blijft?
Maar het kan ook veel praktischer! Misschien wil je een actie rond diversiteit organiseren voor de collega's? Of wil je duidelijk maken dat het ACV tegen racisme is? We denken samen over hoe je dat kan doen en ontwikkelen met jou het juiste materiaal.
Check bijvoorbeeld de affiche van onze anti-racismecampagne.
-
Competentie- en opleidingsbeleid
Investeren in groeien!
Iedere job verandert continu. Degelijke opleiding zorgt er niet alleen voor dat je goed blijft in je job. Het laat je groeien en motiveert je. Maar opleiding bestaat uit meer dan een cursus volgen. Het vraagt ook een toepassing op de werkvloer, dat je leert uit fouten.
Wat doen wij?
Samen doorspitten we het opleidingsbeleid van je onderneming. We helpen je argumenten te verzamelen om een opleidingsbeleid te verdedigen naar je werkgever toe, maken samen mogelijke enquĂȘtes voor een bevraging van de collegaâs, âŠ
Voorbeeld
De Samenwerkers hebben een checklist voor elk van de vijf thema's. Die checklist is een praktische manier om het gesprek aan te gaan met collegaâs-afgevaardigden. Na het invullen, herken je meteen de sterke en zwakke punten van het opleidingsbeleid in je bedrijf.
Ontdek de preview van de checklist over het opleidingsbeleid đ
-
Behoud van werknemers
Een loopbaan lang met goesting kunnen werken
We moeten met zân allen langer werken. Dan moet dat werk wel plezant en werkbaar zijn. Leeftijdsbewust personeelsbeleid is meer dan ooit nodig. Maar ook de balans tussen werk en privĂ© en psychosociale risicoâs vermijden, is essentieel.
Steeds meer mensen vallen voor een lange tijd uit. Een goed re-integratiebeleid kan ervoor zorgen dat die mensen probleemloos weer worden âopgevistâ.
Wat doen wij?
Er zijn veel mogelijkheden:
- De Samenwerkers analyseren jullie CAO 104 (leeftijdsbewust personeelsbeleid) en stellen verbeterpunten voor.
- De Samenwerkers geven concrete tips voor een goed en gedragen re-integratiebeleid in de onderneming.
- Samen met jou gaan we aan de slag om psychosociale risicoâs (en andere uitval) zo veel mogelijk te vermijden.
Voorbeeld
We hebben heel wat materiaal om sensibiliserend te werken rond stress en burn-out. Een voorbeeld hiervan is onderstaande poster đ
Deze poster kan aangepast worden en je contactgegevens kunnen eraan toegevoegd worden. De poster kan voor je collega's de drempel verlagen om het gesprek aan te gaan over werkgerelateerde stress of vragen hierover te stellen. Zo kan jij alarmerende signalen aankaarten met de werkgever.
-
Arbeidsorganisatie
Respectvol samen-werken in een snel veranderende context!
Voor het dagelijks welbevinden op de werkvloer moet aandacht besteed worden aan sfeer en communicatie, maar ook aan respectvol samenwerken, een goede arbeidsorganisatie en leiding geven.
Wat doen wij?
We nemen graag het communicatiebeleid van je eigen kern én van je onderneming onder de loep en geven tips over hoe dat beter kan.
Ook voor het verbeteren van de arbeidsorganisatie kan je bij ons terecht. Denk bijvoorbeeld aan telewerken, te zware ploegensystemen, syndicale beoordeling bij het invoeren van zelfsturende teams, âŠ
Voorbeeld
Door corona moest waar mogelijk maximaal van thuis uit gewerkt worden. Intussen zien we ook voordelen aan dat structureel telewerken. In veel bedrijven werden daarom onderhandelingen opgestart om het thuiswerken te verankeren in een cao.
Om die onderhandelingen kracht bij te zetten, ondersteunden we verschillende militantenkernen door een digitale bevraging op te maken. Met deze bevraging - voorbeeld hieronder đ - werd bij collegaâs gepolst naar ervaringen, wensen en voorstellen.
Daarnaast ondersteunen de Samenwerkers steeds collegaâs die niet kunnen telewerken. Wordt er ook aan hen gedacht en welke mogelijkheden of compensaties zijn er voor hen?