Veiligheid en welzijn op het werk


Terug in het zadel: Opnieuw aan het werk na langdurige ziekte
Een collega gaat opnieuw aan het werk na langdurige ziekte. Wat moet je weten en wat kan je doen als comitélid of vakbondsafgevaardigde? Hoe ziet het re-integratietraject eruit en wat als de zieke niet meewerkt? Welke uitkeringen zijn er bij progressieve werkhervatting? De wetgeving op een rijtje, met 10 tips voor langdurig zieken.
Consulteer Terug in het zadel: Opnieuw aan het werk na langdurige ziekte

Dossiers Vakbeweging
- Leven en werken met corona (15 april 2020) - nr.923
- Arbeidsongevallen (9 april 2019) - nr.902
Het gezondheidstoezicht op werknemers
Overzicht van de wetgeving over het gezondheidstoezicht op werknemers en een heleboel tips voor comitéleden en syndicale afgevaardigden. Editie 2005.
Arbeidsongevallen
Hoe kan het Comité PB arbeidsongevallen helpen voorkomen? Wat als er toch een arbeidsongeval gebeurt? En hoe zorg je voor een correcte schadevergoeding? De basis lees je in deze brochure. Editie 2018.
Telewerk. Ook op jouw werkvloer?
Om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben diverse overheden in België ondernemingen wel al gevraagd of verplicht om telewerk zo veel mogelijk toe te passen voor jobs die dit toelaten. Deze brochure behandelt het wettelijk kader rond telewerken, de psychosociale risico’s die met telewerk te maken hebben en de mogelijkheden om toezicht en controle uit te oefenen op
telewerkers.
Consulteer Telewerk. Ook op jouw werkvloer? (pdf)
Uitgebreide codex welzijn op het werk
Verzameling van de belangrijkste regels over het welzijn van werknemers: de wet van 4 augustus 1996, de verschillende besluiten en wetten (tijdelijke of mobiele bouwplaatsen, arbeidsongevallen, beroepsziekten, bescherming van de preventieadviseurs, cao 6-39-72-100-104). Editie 2018.
Psychosociale risico's op het werk en syndicale actie
Hoe ga je als militant om geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en stress op het werk? Lees meer over de bevoegdheden van het Comité PB en actiepistes voor werknemersafgevaardigden en kernen. Editie 2018.
Consulteer Psychosociale risico's op het werk en syndicale actie
Praktische gids gevaarlijke producten
Fiches met voor een kleine 700 producten een aantal belangrijke gegevens. Toepassingen , risico’s, grenswaarden, kankerverwekkend of niet... Editie 2003.
Welzijn op het werk en syndicale actie
De werkgever moet met een welzijnsbeleid systematisch maatregelen nemen om risico’s te voorkomen of terug te dringen. Hoe gebeurt dat? Wie komt er allemaal kijken bij zo’n welzijnsbeleid? Editie 2010.
13 vragen en antwoorden over roken op het werk
Sinds 1 januari 2006 is roken verboden in alle werkruimten. In deze brochure lees je alles over de reglementering roken op het werk. Editie 2005.
Een preventief alcohol- en drugsbeleid
In deze brochure lees je alles over de cao over een preventief alcohol- en drugbeleid. Editie 2009.
Kankerverwekkende en mutagene stoffen
Kankerverwekkende en mutagene stoffen
Overzicht van de wettelijke bepalingen rond kankerverwekkende en mutagene stoffen én een aantal syndicale tips hierrond voor het Comité PB. Daarnaast een handige opzoeklijst om na te gaan of een bepaalde stof kankerverwekkend is of niet volgens de Belgische wetgeving, en een checklist om na te gaan of je onderneming de bepalingen rond kankerverwekkende stoffen naleeft. Editie 2004.
Onderaanneming en veiligheid - syndicaal wegwijs in het kluwen
De problematiek van onderaanneming en welzijn op het werk toegelicht, met focus op de rol van het Comité PB (of de vakbondsafvaardiging) van zowel de ondernemingen die een beroep doen op (onder)aannemers als de (onder)aannemers. Editie 2008.
Consulteer Onderaanneming en veiligheid - syndicaal wegwijs in het kluwen
Gevaarlijke producten nieuwe wet - nieuw etiket
Info over de regeling over gevaarsymbolen (pictogrammen) op gevaarlijke producten, de introductie van nieuwe signaalwoorden op het etiket en de veiligheidsaanduidingen via H-, EUH- en P-zinnen (die de R- en S-zinnen vervangen). Editie 2010.