FAQ stakersvergoeding
Hoe zit het met de stakersvergoeding?
Neem je op deel aan een erkende staking? Of lijd je als ACV-lid loonverlies omwille van een syndicale actie? Ontdek hier hoe het zit met je stakersvergoeding.
-
Wat is een stakersvergoeding?
De meeste conflicten worden opgelost door overleg. Gelukkig maar. Maar soms is een actie onvermijdelijk.
Neem je deel aan een actie, staking of manifestatie terwijl je die dag moet werken? Lijd je loonverlies? Dan kan je beroep doen op een stakersvergoeding.
Als lid van het ACV heb je als je aan de voorwaarden voldoet recht op een stakingsvergoeding.
-
Wanneer heb je recht op een stakersvergoeding van het ACV?
Om een stakersvergoeding te krijgen moet je lid zijn van het ACV. Je krijgt:
- Een volledige vergoeding na minstens 6 maand lidmaatschap.
- 50% van de vergoeding vanaf 3 maanden.
- 25% van de vergoeding vanaf 1 maand.
-
Hoeveel bedraagt de stakersvergoeding?
Sinds 9 november 2022 bedraagt de dagvergoeding 40 euro. Als lid van het ACV kan je dus maximaal 40 euro per dag krijgen voor het loonverlies dat je lijdt door deelname aan een staking of syndicale actie.
Voor grotere manifestaties wordt doorgaans vanuit elke ook collectief vervoer voorzien (trein en/of touringbus). Je krijgt dan ook als deelnemer een lunchpakket of -vergoeding. Die bedraagt maximaal 10 euro.
-
Hoe vraag ik de stakersvergoeding aan?
- Werken er in je bedrijf ACV-vakbondsafgevaardigden? Contacteer je ACV-collega. Die zal de stakersvergoeding voor je regelen.
- Geen ACV-vakbondsaanwezigheid op je werk? Dan contacteer je best je provinciaal ACV-verbond. Zij regelen dit dan verder.
Vaak wordt gebruik gemaakt van een attest. Vul dit attest nauwkeurig in om je vergoeding vlot te verkrijgen! Zo zal je rekeningnummer en je ACV-lidnummer gevraagd worden. Je lidnummer kan je terugvinden in Mijn ACV onder ‘persoonlijke gegevens’ (even inloggen met eID of itsme).
Meestal kan je het attest afgeven aan een ACV-militant in je bedrijf of wordt gevraagd het attest in een ACV-brievenbus in je buurt of de werkvloer te steken.
- Werken er in je bedrijf ACV-vakbondsafgevaardigden? Contacteer je ACV-collega. Die zal de stakersvergoeding voor je regelen.
Als vakbond zijn we er voor iedereen!
Werknemer, schoolverlater, freelancer, gepensioneerde, ... We zijn er om je rechten te verdedigen en je bij te staan waar nodig.
ACV-lidmaatschap. Jouw bescherming, in alle solidariteit!
- In bedrijven met een vakbond is het beter werken! Er zijn gemiddeld minder arbeidsongevallen, de lonen liggen er hoger, werknemers krijgen meer opleidingen en verlof en er is minder personeelsverloop!
- Met je lidmaatschap draag jij ook bij aan een rechtvaardige en solidaire samenleving. Je ondersteunt het ACV in haar syndicale opdracht. Als vakbond onderhandelt het ACV immers op alle niveaus voor goede loon- en werkvoorwaarden. We ijveren voor sterke cao's in de bedrijven, sectoren en op nationaal niveau.
Join ACV-CSC, the largest labour union of Belgium!
Are you unemployed and do you need help to draw up your dossier and look for another job? Do you need information on time credit, travel expenses, leave? Or do you wish to move your career in a completely new direction but you do not know which steps are required?
You can count on ACV-CSC to help you find an answer to all these questions and represent your interests.