Rechten en plichten voor werkzoekenden
Op zoek naar een job na je school- of studiecarrière? Dit moet je weten over de inschakelingsuitkering en je rechten en plichten
Werkzoekend als starter
Heb je net je studie- of schoolcarrière beëindigd en klaar om op de arbeidsmarkt te beginnen? Kom hier alles te weten over je de inschakelingsuitkering, je rechten en plichten.
-
Wat is de beroepsinschakelingstijd?
Je kan niet meteen na je studies aanspraak maken op een uitkering. Daarvoor moet je eerst ‘de beroepsinschakelingstijd’ doorlopen.
Dit moet je weten:
- Verlaat je de schoolbanken? Schrijf je meteen in als werkzoekende bij VDAB (Vlaanderen) of Actiris (Brussel). Je beroepsinschakelingstijd gaat pas van start als je bent ingeschreven.
- De beroepsinschakelingstijd telt 310 dagen, met uitzondering van de zondagen. Dit is dus ongeveer 1 jaar.
Werk je als jobstudent?
- Studeer je eind juni af en werk je in de daaropvolgende maand augustus en/of september, dan heeft studentenwerk geen invloed op je beroepsinschakelingstijd.
- Studeer je af of stop je in het midden van het schooljaar met je studies? Dan kan je niet meer werken als jobstudent tijdens je beroepsinschakelingstijd (ook niet tijdens de zomermaanden van datzelfde jaar).
Heb je geen werk gevonden na je beroepsinschakelingstijd? Dan kan je in principe een inschakelingsuitkeringen aanvragen. Nog vragen? Check de FAQ's voor studenten!
-
Wat is een inschakelingsuitkering en heb ik er recht op?
Een inschakelingsuitkering is een uitkering voor jongeren die na hun studies moeilijk werk vinden. Heb je je studies beëindigd, en heb je na je beroepsinschakelingstijd onvoldoende gewerkt om recht te hebben op een gewone werkloosheidsuitkering? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering onder volgende voorwaarden.
- Je begeleiding door VDAB / Actiris leverde twee positieve evaluaties op. Je hebt dus je best gedaan om een job te vinden.
- Je bent op het moment van je aanvraag en dus na je beroepsinschakelingstijd jonger dan 25 jaar.
Heb je om deze reden geen recht op een inschakelingsuitkering?
Contacteer Jong ACV via isa@acv-csc.be! We zijn ervan overtuigd dat deze voorwaarde niet grondwettig is. In eerdere gevallen oordeelden rechters dat dergelijke jongeren wél recht hadden. We bekijken op basis van je individuele dossier wat we voor je kunnen doen. Juridische bijstand is gratis voor leden in hun beroepsinschakelingstijd.
- Je hebt een getuigschrift secundair onderwijs (of gelijkgesteld) als je jonger bent dan 21 jaar.
Heb je om deze reden geen recht op een inschakelingsuitkering?
Contacteer Jong ACV via isa@acv-csc.be! We zijn ervan overtuigd dat deze voorwaarde niet grondwettig is. We bekijken op basis van je individuele dossier wat we voor je kunnen doen en of we juridische stappen kunnen zetten. Juridische bijstand is gratis voor jonge leden in hun beroepsinschakelingstijd.
- De inschakelingsuitkering is beperkt in de tijd tot een periode van 36 maanden. De startdatum hangt af van je gezinssituatie:
Ben je samenwonend? Dan start de periode van 36 maanden vanaf de eerst vergoede dag.
Heb je gezinslast, ben je alleenstaand of bevoorrecht samenwonende (omdat je partner enkel een vervangingsinkomen geniet)? Dan start de periode van 36 maanden vanaf de maand die volgt op je 30ste verjaardag. Daarnaast behoud je je recht tot de laatste dag van de maand van je 33ste verjaardag.
De periode van 36 maanden kan onder bepaalde voorwaarden worden verlengd. Ook na deze periode kan het recht op inschakelingsuitkeringen onder bepaalde voorwaarden behouden blijven na de einddatum of opnieuw toegekend worden voor een periode van 6 maanden.
Voor meer informatie rond de duur van het recht of de toekenning van een bijkomende periode, ga je best langs bij je lokale ACV-dienstencentrum.
Heb je omwille van de beperking in de tijd geen recht meer op een inschakelingsuitkering?
Contacteer Jong ACV via isa@acv-csc.be! We zijn ervan overtuigd dat deze voorwaarde niet grondwettig is. In eerdere gevallen oordeelden rechters dat dergelijke jongeren wél recht hadden. We bekijken op basis van je individuele dossier wat we voor je kunnen doen en of we juridische stappen kunnen zetten. Juridische bijstand is gratis voor jonge leden in hun beroepsinschakelingstijd.
-
Wat met onbezoldigd werk of stages?
Als werkloze mag je vrijwilligerswerk doen, maar dit is strikt gereglementeerd. Je moet het vrijwilligerswerk steeds vóór aanvang aanvragen bij de RVA. Daarbij moet je kunnen bewijzen dat het gaat om een vrijetijdsbesteding en dat de activiteit niet kan worden ingeschakeld in het economisch ruilverkeer. De activiteit die je uitoefent mag je bovendien geen materieel voordeel opleveren.
Ook een onbezoldigde stage of vrijwilligerswerk in het buitenland kan. Voorwaarde is dat dit maximaal 4 weken duurt. Dan beschouwt de RVA dit als vakantie.
Duurt de stage of het vrijwilligerswerk langer dan 4 weken? Dan heb je een goedkeuring van de RVA nodig. Via het ACV kan je formulier C94C indienen waarmee je de opleidingsperiode wil laten meetellen als beroepsinschakelingstijd. De goedkeuring is niet gegarandeerd. Je moet kunnen aantonen dat het vrijwilligerswerk je kansen verhoogt op de arbeidsmarkt.
-
Heb je plichten tijdens de beroepsinschakelingstijd?
Je moet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en actief naar werk zoeken. Je wordt begeleid door VDAB (Vlaanderen) of Actiris (Brussel). Je zoekgedrag naar werk wordt door VDAB of Actiris ook geëvalueerd. Pas na twee positieve evaluaties kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering.
Heb je geen werk gevonden na je beroepsinschakelingstijd? Dan kan je in principe een inschakelingsuitkeringen aanvragen. Bekijk de FAQ's voor jobstudenten voor meer info.
-
Hoe vraag ik een inschakelingsuitkering aan?
Voor je aanvraag heb je een bewijs van je inschrijving als werkzoekende (via VDAB of Actiris) en een aanvraagformulier van RVA nodig.
Maak een afspraak bij het dienstencentrum van ACV in je buurt. Neem de daarnet genoemde documenten mee, samen met een bewijs dat je studies hebt gevolgd, een verklaring over je persoonlijke of gezinssituatie (rekeningnummer, activiteiten, inkomsten,…), en ook over de personen die deel uitmaken van je gezin.
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij
Werkzoekend na een job
Ben je werkloos geworden en zoek je nu opnieuw een job? Check de info hieronder 👇
-
Heb ik na een job recht op een werkloosheidsuitkering?
Je hebt gewerkt en je wordt werkloos? Tijdens je periode zonder werk heb je recht op een inkomen om deze periode te overbruggen.
Om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering moet je 1 jaar (312 dagen) gewerkt hebben bij 1 of meerdere werkgevers in een periode van 21 maanden. Heb je onvoldoende gewerkte dagen? Dan ontvang je na het doorlopen van de beroepsinschakelingstijd een inschakelingsuitkering.
Lees in de rubriek werkloosheid de algemene voorwaarden na over je recht op werkloosheidsuitkering.
-
Krijg ik een uitkering bij tijdelijke werkloosheid?
Er zijn verschillende oorzaken voor een periode van tijdelijke werkloosheid. Voor elke vorm geldt een specifieke procedure. Een schoolverlater kan onmiddellijk aanspraak maken op een uitkering tijdelijke werkloosheid. Die bruto-uitkering bedraagt dan 65% van je gemiddelde dagloon. Hou er wel rekening mee dat er bij tijdelijke werkloosheid 26,75% bedrijfsvoorheffing van je uitkering wordt afgehouden. Je vindt alle info in het infoblad T32 op de website van de RVA.
Opgelet: wordt je arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst door de collectieve sluiting van de onderneming wegens jaarlijkse vakantie? Dan moet je eerst je eventuele recht op jeugdvakantie uitputten.
Meer over werkloosheid
Check zeker ook onze rubriek werkloosheid, en de pagina met de meest gestelde vragen over werkloosheidsuitkeringen.
Persoonlijke hulp nodig bij je werkloosheidsdossier?
💡 Tip: boek je afspraak met je dienstencentrum in via www.afspraakACV.be!
Bel je liever? Neem contact op met het contactcenter van je regio:
- Antwerpen: 02 244 30 00
- Limburg: 011 30 60 00
- Oost-Vlaanderen: 09 244 21 11
- West-Vlaanderen: 051 23 58 00
- Brussel: 02 557 88 88
- Vlaams-Brabant: 078 15 15 99
Check al onze contactmogelijkheden.
More Info
- Infoblad School's Out (pdf): de belangrijkste up-to-date info voor schoolverlaters.
- Brochures van Jong ACV: Gids voor Jobstudenten, Gids voor schoolverlaters en Gids voor starters in het onderwijs (pdf)
- ACV-brochure 'Werkloos of werkzoekend' (pdf): verhelderend document over de arbeidsmarkt
- Infoblad T35 van de RVA: uitleg over de voorwaarden voor het recht op inschakelingsuitkeringen
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.