Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 139 - Binnenscheepvaart

Internationale dag van de zeevaarder in teken van gendergelijkheid

Vandaag is de Internationale Dag van de Zeevaarder. Dit jaar staat die in het teken van gendergelijkheid. Met de hashtag #Iamonboard kan iedereen vandaag mee aan boord gaan met gendergelijkheid op zee. De eerste vrouwelijke loods in Kenia, en twee eerste kapiteins van een cruiseschip uit de VS en Canada zijn de gezichten van de campagne. ACV-Transcom steunt ook de campagne. 

De Internationale Dag van de Zeevaarder wordt elk jaar op 25 juni gevierd. Op deze dag viert de International Maritime Organization (IMO) alle zeevaarders voor hun onmisbare rol in het transport van goederen wereldwijd en vraagt ze ook aandacht voor hun zware en gevaarlijke werk.

Met het thema van dit jaar, gendergelijkheid, wil de IMO de belangrijke rol van vrouwen in de sector extra in de kijker zetten en daarmee ook bijdragen aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. "Gendergelijkheid is immers van vitaal belang voor duurzame ontwikkeling”, zei de secretaris-generaal van de IMO, Kitack Lim. 

Helaas zijn er vaak nog heel wat drempels voor vrouwen om in deze harde sector aan de slag te gaan, zoals het zware werk en de lange tijd die men weg is van huis. Maar ook éénmaal ze gekozen hebben voor een job aan boord, krijgen ze vaak te maken met vooroordelen en moeten ze zich veel harder bewijzen om carrière te maken. “Dat moet veranderen, want op die manier gaat er veel talent verloren”, aldus nog Kitack Lim.  

Net als in voorgaande jaren zal de campagne zich concentreren op sociale media. Met de hashtag #Iamonboard kan iedereen vandaag op Twitter, Facebook of Instagram zijn of haar steun betuigen voor meer gendergelijkheid in de zeevaart.

Drie sterke vrouwen zijn het gezicht van de campagne en delen hun foto's en verhalen op Instagram:
Piloot Elizabeth Marami, de eerste vrouwelijke loods in Kenia: http://www.instagram.com/lizmarami/
Kapitein Kate McCue, de eerste Amerikaanse vrouw die als eerste kapitein van een cruiseschip een cruiseschip is: http://www.instagram.com/captainkatemccue/
Kapitein Wendy Williams, de eerste Canadese vrouw die als eerste kapitein van een cruiseschip is: http://www.instagram.com/captainwendywilliams/


Meer info: https://dayoftheseafarer.imo.org/2019/


De IMO is het gespecialiseerde agentschap van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en beveiliging van de scheepvaart en het voorkomen van zeeverontreiniging door schepen.