Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

152.02 - Contractuele arbeiders in het vrij gesubsidieerd onderwijs (Franstalige gemeenschap en Duitstalige regio)

Het schoonmaakpersoneel eist een opwaardering van hun moeilijke beroep

Op 20 juni organiseert ACV Voeding en Diensten haar traditionele Dag van de Schoonmaak. Schoonmaken is een moeilijk beroep, afmattend en vooral zeer slecht betaald. Het is nochtans een job die heel gevarieerde competenties vereist en die onontbeerlijk is voor de goede werking van onze samenleving. Daarom besliste ACV Voeding en Diensten om een petitie te starten om betere lonen te vragen voor het schoonmaakpersoneel in de ruime zin van het woord.

In België verdienen meer dan 200.000 personen, vooral vrouwen, hun brood door schoon te maken : huishoudhulpen in de dienstencheques, kamermeisjes, ruitenwassers, conciërges, schoonmaakpersoneel in scholen of bedrijven, enz. Al deze cruciale beroepen waarvan het belang nog werd onderstreept tijdens de coronapandemie worden jammer genoeg nog altijd niet naar waarde geschat. 

Een zware job en een hongerloon

s' Ochtends vroeg of 's avonds laat, alleen in een huis of in vuile en gevaarlijke omstandigheden, schoonmaken is moeilijk werk dat zwaar onderschat wordt. "Ik ben 35 jaar en ik heb overal pijn. Binnenkort heb ik iemand nodig om mij uit bed te helpen. Dat is niet normaal. Ik wil niet in een rolstoel belanden. ", getuigt een huishoudhulp uit de sector van de dienstencheques. Vorig jaar voerde de Inspectie welzijn controles uit in 175 dienstenchequebedrijven. Negen bedrijven op tien respecteren gewoon de gezondheidsregels niet, met alle negatieve gevolgen van dien voor het welzijn van de werknemers.

En bij dat zware werk komen dan nog eens de zeer lage lonen. De huishoudhulpen en het schoonmaakpersoneel behoren inderdaad tot de drie minst goed betaalde beroepen. Het mediaanloon voor een voltijdse schoonmaker in 2023 bedraagt 2.289 euro bruto per maand. Gezien het grootste deel van het schoonmaakpersoneel deeltijds tewerkgesteld is (voltijds werken is vaak fysiek niet mogelijk), betekent dit dat ze net boven of zelfs onder de armoedegrens terecht komen (*). En bovendien veroordeelt de loonnormwet zoals die vandaag de dag wordt toegepast hen voor altijd tot zo’n hongerloon. 

Oververtegenwoordiging van vrouwen en mensen van buitenlandse origine

De lage lonen en de hoge werklast zijn symptomen van een gebrek aan erkenning en sociale waardering van dit werk. "De schoonmaak wordt al te vaak beschouwd als een taak die vrouwen al eeuwenlang gratis uitvoeren. Ook op professioneel vlak wordt dit werk als "minderwaardig" gezien. Het is geen toeval dat de grote meerderheid van de mensen die actief zijn in schoonmaakberoepen ook vrouwen zijn. En als het om mannen gaat, dan zijn ze vaak van buitenlandse origine." stelt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten.

"Een herwaardering van de lonen zou een belangrijke stap zijn naar een betere waardering en zou de job veel aantrekkelijker maken terwijl er nu duizenden vacatures blijven openstaan in de schoonmaaksector. ", vervolgt mevrouw Stalpaert. Daarom heeft ACV Voeding en Diensten beslist om een petitie te lanceren om van de politiek en van de werkgevers een belangrijke loonsverhoging te eisen. Concreet betekent dat voor ons een verhoging met minstens 1 euro per uur. 

Acties in heel België

Op 20 juni worden er acties georganiseerd in heel België. De werknemers die actief zijn in de schoonmaakberoepen zullen voorbijgangers aanspreken en hen overtuigen om de petitie te tekenen. Het grote publiek nodigen we uit om hun steun te betuigen door een bedankje of een kleine attentie voor de schoonmaaksters en schoonmakers die ze op 20 juni tegenkomen.

 

WERK JIJ ALS SCHOONMAKER ? OF WENS JIJ HET SCHOONMAAKPERSONEEL TE STEUNEN? TEKEN HIER DE PETITIE.

 

(*) Bron : https://statbel.fgov.be/nl/themas/werk-opleiding/lonen-en-arbeidskosten/gemiddelde-bruto-maandlonen