Wat vertellen de politieke partijen over werken met dienstencheques?
Hebben ze goed geluisterd? Hebben ze er iets van onthouden? Welke boodschap hebben de politieke partijen voor de huishoudhulpen? Je leest het hieronder.
-
Wat vertelt Vooruit over werken met dienstencheques?
Om echt iedereen de kans te geven op een goede job, hervormen we het systeem van de Dienstencheques. Huishoudhulpen verdienen hogere lonen, betere arbeidsomstandigheden en meer waardering. Het systeem van dienstencheques is erg succesvol, maar staat onder druk. We schaffen de fiscale aftrek af en we hervormen het systeem om ruimte te creëren voor loonsverhogingen en betere arbeidsvoorwaarden voor de huishoudhulpen. We geven dienstenchequebedrijven een incentive om meer uitkeringsgerechtigde personen aan te werven.We pakken de (sociale) fraude bij een aantal dienstenchequebedrijven aan door controles op te drijven. We werven hiervoor meer inspecteurs aan om de toepassing van sociale wetgeving effectiever te controleren. Bedrijven die overtredingen begaan, worden ook effectief gesanctioneerd met boetes, het terugvorderen van subsidies en het verlies van hun erkenning.
-
Wat vertelt CD&V over werken met dienstencheques?
CD&V pleit voor een hervorming van de dienstenchequesector zodat die waardig en doeltreffend kan blijven functioneren:
"De dienstenchequesector is van cruciaal belang aangezien het systeem met meer dan 743 000 gebruikers (cijfers 2020) in Vlaanderen zorgt voor de ondersteuning van talrijke gezinnen en ook veel jobopportuniteiten biedt aan personen met een kwetsbare achtergrond. Maar een opwaardering van het beroep is noodzakelijk. Beroepen waar vrouwen oververtegenwoordigd in zijn, zoals in de dienstenchequesector, worden nog te vaak ondergewaardeerd. Daarnaast dient een hervorming van de dienstenchequesector zich aan om de betaalbaarheid en blijvende goede werking ervan te garanderen. Daarom pleiten we voor een getrapte subsidiering: een basissubsidiering in verhouding tot het aantal dienstencheques en een aanvullende subsidiering die gekoppeld is aan bepaalde voorwaarden zoals voldoende omkadering, vorming, gegarandeerd preventie- en welzijnsbeleid, tewerkstellingsmaatregelen voor bepaalde doelgroepen (zoals oudere werknemers).
Concreet zou een dienstencheque een euro duurder worden en zou de belastingsaftrek beperkt kunnen worden. Zo houden we het betaalbaar voor de middenklasse en brengen we de lonen van de poetshulpen naar omhoog." -
Wat vertelt Groen over werken met dienstencheques?
Hieronder een samenvatting van wat Groen wil:
"Waardig werk in de dienstenchequesector
De dienstenchequesector schreeuwt om een waardige hervorming. Het dienstencheque-stelsel wordt sterk gesubsidieerd door de overheid. Subsidies moeten gekoppeld worden aan kwalitatieve voorwaarden, zoals omkaderingsnormen, begeleiding van kwetsbare werknemers, en een gezondheids- en preventiebeleid. Investeringen in preventie en welzijn zijn essentieel, en er moet worden ingezet op bewustmaking en handhaving om discriminatie en ongewenst gedrag tegen te gaan. Minimale normen voor vorming moeten worden vastgelegd en nageleefd, en er moet worden ingezet op doorgroeimogelijkheden naar andere jobs.
Bovendien is een betere maatschappelijke waardering van de job nodig. Dat bereiken we door een betere verloning voor de poetshulpen en responsabilisering van dienstenchequebedrijven. We trekken de bijdrage van klanten op het niveau van de andere gewesten (Brussel en Wallonië) en bouwen het fiscaal voordeel af. Deze prijsstijging moet vooral werknemers in de sector ten goede komen. De lonen in de dienstenchequesector moeten met minstens 1 euro per uur omhoog. Ook de verplaatsingskosten voor het traject 'thuis-werk' moeten beter vergoed worden, nu betalen poetshulpen die grotendeels uit eigen zak. Bedrijven in de sector moeten volledige transparantie bieden over de besteding van inkomsten, alsook over extra administratieve kosten voor klanten.
Tenslotte stellen we voor om de norm voor voltijds werk in deze sector stapsgewijs te verlagen, van 38 naar 35, naar 32 uur per week. Vanwege de fysiek zware werkomstandigheden en ook vanwege de noodzaak om werk en gezinsleven te combineren, werken huishoudhulpen voornamelijk deeltijds. Een lagere voltijdse norm kan de sociale bescherming van deeltijdswerkers versterken en hun lonen evenredig verhogen."
-
Wat vertelt de PVDA over werken met dienstencheques?
De invoering van een 30-urenweek als nieuwe norm voor voltijds werk - te beginnen met bepaalde sectoren - zou zorgen voor veel compenserende aanwervingen.
Een ander voordeel van deze nieuwe voltijdse 30-uren werkweek met loonbehoud : het nieuwe voltijds bevordert de gendergelijkheid. Nu werken heel wat vrouwen noodgedwongen deeltijds met loonverlies. Denk bijvoorbeeld aan werkneemsters in de dienstenchequesector. Ze betalen de arbeidstijdverkorting cash, in termen van loon, carrière en pensioen. De 30-uren werkweek, met loonbehoud, bestrijdt deze loonkloof door werk en gezin structureel in evenwicht te brengen.
In sectoren met een hoog risico, zoals de schoonmaaksector, zijn we van plan om musculoskeletale aandoeningen automatisch te erkennen. Voor de rest vereenvoudigen we de aanvraagprocedure, zodat mensen die er recht op hebben dat zo snel mogelijk kunnen laten gelden.
We willen een einde maken aan de straffeloosheid die in bepaalde sectoren heerst. In de dienstenchequesector bleek uit bevindingen van de sociale inspectie dat in 2022 9 van de 10 werkgevers de wetgeving inzake welzijn op het werk nog steeds niet naleefden. We zullen ook investeren in sociale inspecties en de sancties verzwaren. Vergunningen voor bureaus die de wetgeving inzake de gezondheid en het welzijn van werknemers in de dienstenchequesector niet naleven, zullen worden ingetrokken. Terwijl er een tekort is aan huishoudhulpen, is er tot hiertoe nog geen gebrek aan malafide werkgevers.
-
Wat vertelt Open Vld over werken met dienstencheques?
Bij Open VLD is er geen aandacht voor de werkomstandigheden van de huishoudhulpen. Er is enkel aandacht voor het welzijn van de klant …
Wij maken het aanbieden van dienstencheques door werkgevers als extralegaal voordeel mogelijk. Door dienstencheques aan te bieden, maken we het leven van werknemers een stukje gemakkelijker. Zonder deze steun, raken mensen vaak overbelast. Een goede balans tussen werk en privé is cruciaal voor het welzijn van onze werknemers. Wij maken het mogelijk om dienstencheques op te nemen in een cafetariaplan, waardoor werknemers kunnen kiezen voor huishoudelijke hulp naast andere voordelen. Deze maatregel zal de werk-privébalans verbeteren, stress verminderen en uiteindelijk zorgen voor minder uitval.
Singles moeten meer dienstencheques kunnen inzetten. Op die manier kunnen zij voldoende hulp thuis inschakelen.
-
Wat vertelt N-VA over werken met dienstencheques?
"Dienstencheques blijven een belangrijk instrument dat zijn succes bewezen heeft. We houden de sector structureel gezond en levensvatbaar, verbeteren de arbeidsomstandigheden van de poetshulpen om zo werken in de dienstencheque-sector aantrekkelijk te houden en deze essentiële ondersteuning te kunnen blijven bieden aan de talrijke gezinnen die vandaag gebruikmaken van de dienstencheques om de combinatie tussen werk en zorg praktisch haalbaar te maken of waardoor mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. We houden de prijs laag."
-
Wat vertelt Vlaams Belang over werken met dienstencheques?
In het partijprogramma van het Vlaams belang vinden we niets terug over het stelsel van de dienstencheques of werkomstandigheden van de huishoudhulpen.