Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Jouw loon: tips & tricks

In veel bedrijven worden de loonvoorwaarden via het sociaal overleg geregeld. Zijn die er niet, onderhandel dan over je loon en loonvoorwaarden.

In heel wat bedrijven worden loon- en arbeidsvoorwaarden collectief via het sociaal overleg geregeld. Daar zijn ze van toepassing op alle werknemers. Heb je bekommernissen of voorstellen over je loon, spreek dan zeker met je vakbondscollega’s in de onderneming.

Zijn deze afspraken er niet, gebruik die ruimte dan om te onderhandelen over je loon en loonvoorwaarden.

Bereid de loononderhandeling goed voor

De werkgever weet wat hij je kan bieden. Hij kent de salarisstructuur die de onderneming hanteert of het loon dat hij bereid is te betalen.  

Zorg dat je zelf ook stevig in je schoenen staat. Ga je waarde op de arbeidsmarkt na. Informeer naar het loon voor de sector waar je gaat werken, de functie waarvoor je solliciteert of je diploma.  Laat blijken dat je op de hoogte bent van de gangbare lonen.

Wat wil jij?

Focus niet alleen op het verloningspakket, maar evenzeer op wie je bent en wat je wil. Stel vragen over je takenpakket, de werkomstandigheden of het arbeidsreglement. Zal je in teamverband werken of in hoever wordt zelfstandigheid verwacht?  Hoe zit het met opleiding en begeleiding?  

Zet dus eerst één en ander op een rijtje: wie ben ik en wat wil ik? Ben je er nog niet uit? Neem een kijkje in ons aanbod rond loopbaanadvies.

Iedereen kan onderhandelen

Met volgende tips in het achterhoofd kom je al een heel eind.

Spreek over het totale loonpakket

Spreek over het totale loonpakket. Het brutomaandsalaris of het vast loon is het belangrijkste bestanddeel van je loonpakket. Zie de andere bestanddelen of extralegale voordelen zoals maaltijdcheques of een bedrijfswagen als een aanvulling.

Cruciaal is dat het basisloon in overeenstemming is met wat er in de onderneming gangbaar is en dat het een rechtvaardig loon is in vergelijking met wat je in andere bedrijven in de sector of regio kan verdienen. 

Speel de bal terug

Praat niet meteen over een specifiek bedrag.  Als je toch bedragen noemt, wees realistisch.  Hou een onderhandelingsmarge aan. Je kan beter aftasten wat de werkgever te bieden heeft en of er ruimte is voor individuele onderhandeling.

Stel gerichte vragen over bijvoorbeeld de lonen binnen het bedrijf, de extralegale voordelen, de barema’s of loonvork die gehanteerd worden of de manier waarop loonsverhogingen toegekend worden.

Luister

Het loont in deze fase meer om te luisteren dan zelf te praten.  Let op je non-verbale communicatie:  je houding en lichaamstaal zeggen veel meer dan je denkt! Blijf vriendelijk en hoffelijk, ook als de werkgever misschien minder fraaie onderhandelingstechnieken toepast. 

Ga niet overhaast te werk

Je hoeft niet onmiddellijk je jawoord te geven over een bepaald voorstel rond loon- en arbeidsvoorwaarden. Neem de tijd om alles nog eens rustig na te lezen of om over het concrete voorstel na te denken. Vraag wat bedenktijd, maar wacht niet te lang. Je kan ook een nieuwe afspraak maken om het voorstel verder te bespreken.

Leg afspraken schriftelijk vast

Als afspraken vastliggen op papier, dan heb je een goede basis voor eventuele latere gespreken.  

Gemaakte afspraken hoeven geen eeuwigheidswaarde te hebben. Niets belet dat je na verloop van tijd opnieuw met je werkgever gaat praten om bepaalde arbeidsvoorwaarden te heronderhandelen