62% van de bedrijven in de voedingshandel nalatig op het vlak van gezondheid op het werk

©Shutterstock
Veel bedrijven nemen geen basismaatregelen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen, zoals ergonomische opleidingen of aangepaste jobs voor oudere werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ACV Voeding en Diensten bij 24 grote bedrijven in de voedingslogistiek. Op 17 geanalyseerde basismaatregelen scoren de bedrijven gemiddeld slechts 38%. Zo zullen de gezondheidsproblemen alleen maar toenemen als de pensioenleeftijd wordt verhoogd of de nachtarbeid wordt uitgebreid.
Enerzijds wil de Arizona-regering zoveel mogelijk mensen tot 67 jaar aan het werk houden. Anderzijds is het aantal oudere werknemers met een arbeidsongeschiktheid massaal gestegen als gevolg van eerdere verlengingen van de loopbaan: volgens het RIZIV is het tussen 2017 en 2022 met 48,47% gestegen in de leeftijdsgroep van 60-64 jaar.
Vanuit deze context heeft ACV Voeding en Diensten onderzocht in hoeverre bedrijven maatregelen nemen om de gezondheid te beschermen. Eerst werden 17 basismaatregelen geïnventariseerd, waarbij nog andere, ambitieuzere maatregelen hadden kunnen worden opgenomen. Het ging onder meer om de organisatie van ergonomische opleidingen, de overstap naar minder zware functies voor oudere werknemers, het onthaal van nieuwe werknemers door de syndicale delegatie om hen de veiligheidsregels uit te leggen, of investeringen in aangepast materiaal. Vervolgens heeft de vakbond onderzocht in hoeverre deze maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd in grote bedrijven in de voedingslogistiek, zoals Colruyt, Delhaize, Aldi, Bidfood en Sligro.
Uit het onderzoek blijktdat de basismaatregelen ter bevordering van de gezondheid gemiddeld slechts in 38% van de gevallen adequaat worden uitgevoerd. In hetzelfde percentage (38%) worden ze helemaal niet uitgevoerd. Ten slotte worden ze in 24% van de gevallen slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Deze cijfers hebben alleen betrekking op maatregelen die voor de betrokken bedrijven relevant worden geacht.
De maatregel die het minst wordt uitgevoerd (zie onderstaande grafiek) is het toekennen van extra verlofdagen aan werknemers ouder dan 45 jaar, wat slechts in 8% van de bedrijven wordt gedaan. Bedrijven rechtvaardigen hun weigering vaak door de kosten ervan. De tweede minst toegepaste maatregel is het aanbieden van aangepast werk voor werknemers ouder dan 45 jaar (21% van de gevallen). De belangrijkste reden hiervoor is het lage aantal "lichte" banen in een sector waar het werk zwaar is. De enige maatregel die in de meeste bedrijven adequaat is uitgevoerd, is de aankoop van moderne heftrucks (58%).
Luc Debast, woordvoerder van ACV Voeding en Diensten voor de voedingshandel, reageert: "Er wordt veel te weinig gedaan om de gezondheid op het werk te verbeteren. Sommige bedrijven doen zelfs helemaal niets. In deze omstandigheden zal de druk om iedereen tot 67 jaar te laten werken of nachtarbeid aan te moedigen, de gezondheidsproblemen alleen maar vergroten. In zware beroepen is werken tot die leeftijd gewoonweg onmogelijk. We moeten terug naar de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar en onmiddellijk de pensioenmalus afschaffen. Op sectoraal niveau is het een prioriteit dat bedrijven investeren in gezondheid op het werk".

De onderzochte bedrijven zijn: Conway, Delhaize Zellik, Aldi Roeselare, Colruyt Halle, Fixmer, Aldi Turnhout, Renmans, Aldi Zemst, Delhaize Ninove, Bidfood Thuin, HAVI, Meli, Sligro, Retail Partners (Spar), Okay bio planet, Aldi Villeroux, L.S. Frais, Huppa/Franky Fresh Food, Trendy foods, Belorta, Viangro, Bidfood Makady, Delfood, Dufrais.