Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Schoonmaken, een beroep dat dringend aan opwaardering toe is

20 juni – Dag van de Schoonmaak

Schoonmaaksters en schoonmakers zijn fier op hun beroep en op de essentiële rol die ze vervullen in de maatschappij. Helaas zien we die essentiële rol nauwelijks weerspiegeld in hun loon- en arbeidsvoorwaarden. Daarom zet ACV Voeding en Diensten het schoonmaakpersoneel in de bloemetjes met de Dag van de Schoonmaak. We vieren die dag elk jaar op 20 juni en dat al meer dan 15 jaar lang. Dit jaar stellen we portretten van schoonmaaksters en schoonmakers tentoon op het Albertinaplein in Brussel. Zo geven we het schoonmaakpersoneel een gezicht. 
 
Camille L. werkt als huishoudhulp in de dienstenchequesector. Ze beseft dat haar klanten, en dan vooral ouderen, erg afhankelijk zijn van haar diensten. 'Ik ben opvoedster van opleiding en de menselijke kant is heel belangrijk voor mij. Soms zijn wij de enigen met wie de klant sociaal contact heeft. Dat maakt ons beroep in mijn ogen nog essentiëler.' Jammer genoeg worden Camille en haar collega's regelmatig geconfronteerd met veiligheidsproblemen: ze vallen vaak of ze moeten werken met gevaarlijk materiaal. 'De gezondheid en de veiligheid van huishoudhulpen blijft een grote bekommernis voor onze vakbond. Te veel werkgevers stellen het welzijn van hun aandeelhouders boven dat van hun huishoudhulpen. Samen met de andere vakbonden strijden we al enkele maanden voor de invoering van een sectorale preventiedienst, een verplichte risicoanalyse op de werkplek en een structureel medisch toezicht op de huishoudhulpen’, zegt Kris Vanautgaerden, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten.

In de zogenaamde 'klassieke' (*) schoonmaaksector is er nauwelijks nog respect. 'De contracten van schoonmaakbedrijven worden onophoudelijk vernieuwd, wat leidt tot een echte race naar de bodem voor de arbeidsvoorwaarden. Bij elke nieuwe aanbesteding moeten de kosten lager. Het gevolg van die tendens is dat de werkdruk toeneemt. De mensen werken zich letterlijk dood. Maar de schoonmaaksters en schoonmakers zijn mensen, geen machines!', verduidelijkt Gaëtan Stas, algemeen secretaris van ACV Voeding en Diensten. Een vakbondsactie voor Europese openbare aanbestedingen met garantie op kwaliteitsvol werk, met eerlijke lonen en goede arbeidsvoorwaarden staat al gepland op 1 oktober. 
 
Schoonmaaksters en schoonmakers, waar ze ook werken, worden nog steeds scheef bekeken. Schoonmaakpersoneel in scholen en hotels, afvalophalers enz. krijgen geregeld te maken met respectloos gedrag. 'Dat gebrek aan waardering heeft een duidelijke negatieve impact op de loon- en arbeidsvoorwaarden van het schoonmaakpersoneel, zo gaat Gaëtan Stas verder. 'Als vakbond zijn wij actief op bedrijfs- en sectorniveau, maar met onze jaarlijkse Dag van de Schoonmaak willen we ook het ruime publiek bereiken. We willen mensen ertoe aanzetten om het schoonmaakpersoneel te bedanken. Voor ons is dat het begin van een opwaartse spiraal: meer zichtbaarheid zorgt voor meer waardering en dat zal zich op termijn vertalen in betere werkomstandigheden', besluit Gaëtan Stas.
 

Actie op donderdag 20 juni op het Albertinaplein in Brussel

De portretten van de schoonmaaksters en schoonmakers worden tentoongesteld van 9 uur tot 15 uur. Militanten zullen aan voorbijgangers pamfletten en bedankkaartjes uitdelen.

Bekijk hier de portretten van de schoonmaaksters en schoonmakers.

(*) Onder klassieke schoonmaak wordt verstaan de schoonmaak van kantoren en werkplekken (= paritair comité 121)

Je centrale op sociale netwerken