Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Het ACV zegt stop tegen kinderarbeid in de cacaosector via een artistieke actie

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de strijd tegen kinderarbeid op 12 juni, organiseert ACV Voeding en Diensten een actie in samenwerking met de artieste Marion de Meulenaere om het grote publiek te sensibiliseren over een verantwoorde chocoladeconsumptie. Deze actie kadert binnen de strijd die de vakbond voert over ketenzorg in de cacaosector.

Er werken twee miljoen kinderen in de cacaoteelt, voornamelijk in Ivoorkost en in Ghana. Onder hen zijn er zo'n 10.000, vaak uit buurlanden afkomstig, die als slaven werken. Tegelijkertijd brengen de handel, de verwerking en verkoop van chocoladeproducten tientallen miljoenen euro's op in de grote multinationals. 

Bedrijven worden door vakbonden en consumenten aangemaand om te reageren 

De Europese vakbonden voeren al enkele jaren een campagne om kinderarbeid te bannen uit de chocoladesector. In België worden de ACV-vakbondsafgevaardigden die werken bij Mondelez, Barry Callebaut, Cargill, enz. opgeleid om hun werkgevers te bevragen binnen de overlegorganen. 

Ondernemingen worden onder druk gezet om actie te ondernemen door de vakbonden én de consumenten, die zich steeds meer bewust zijn van de problematiek. "Sommige bedrijven leveren meer inspanningen dan andere, maar over het algemeen zijn de inspanningen "too little, too late". Er wordt teveel nadruk gelegd op de kwaliteit van de chocolade in plaats van op een eerlijke prijs voor de landbouwers. Enkel een eerlijke prijs kan er voor zorgen dat de landbouwers geen beroep meer moeten doen op kinderarbeid ", aldus Hilde Verhelst, secretaris bij ACV Voeding en Diensten en specialiste in de cacaosector. 

Wetgeving over ketenzorg: een stap in de goede richting

Een bindende wetgeving over ketenzorg zou eindelijk het verschil kunnen maken. ACV Voeding en Diensten is blij met de positieve stemming in het Europees Parlement afgelopen 1 juni, die nu het startsein geeft voor de verdere onderhandelingen tussen de Raad, de Commissie en het Parlement. Met deze wetgeving die in de maak is, zal het mogelijk worden om de grote chocoladeproducenten medeverantwoordelijk te maken voor het respect van de mensenrechten en het milieu in hun volledige productieketen. De grote bedrijven zullen maatregelen moeten nemen om mensenrechtenschendingen en milieuschade te voorkomen, anders kunnen ze boetes oplopen.

Het brede publiek sensibiliseren via een artistieke actie

Ondertussen kan elke burger op zijn niveau reageren en zich interesseren voor de herkomst van de chocolade die hij consumeert. Onze afgevaardigden uit de cacaosector zullen op 12 juni de voorbijgangers sensibiliseren over deze individuele verantwoordelijkheid. 

En om de boodschap "Gedaan met kinderarbeid!" te verspreiden op een ludieke manier, zal de artieste Marion de Meulenaere(@mariondemeulenaere) zal een originele schildering maken. 

Datum en uur: markt op het Rigaplein (Schaarbeek) - maandag 12 juni van 9u tot 13u

Bekijk onze video's over dit onderwerp:

Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij

 

Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij

 

Je centrale op sociale netwerken