Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

65% van de schoonmakers kreeg geen erkenning voor het werk tijdens coronacrisis

2 op de 3 schoonmakers geeft aan geen enkele blijk van erkenning te hebben gekregen tijdens de pandemie. Slechts 9% kon rekenen op een financiële vergoeding. Dat blijkt uit een bevraging bij 5.402 schoonmakers. ACV Voeding en Diensten organiseerde de enquête naar aanleiding van de Week van de Schoonmaker. 

Tijdens de eerste editie van de Week van de Schoonmaker - van 14 tot 20 juni – roept ACV Voeding en Diensten op tot meer waardering en erkenning voor het schoonmaakberoep. In een enquête werd gepeild naar hoe het schoonmaakpersoneel de coronacrisis beleefde. “Schoonmakers hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de coronacrisis. Maar erkenning van de werkgever, de overheid en het publiek was er amper. Integendeel: 41% van de respondenten geeft aan zelf beschermingsmateriaal te hebben moeten maken of aankopen. Dit geeft een triest gebrek aan respect weer,” zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Gezien de lage lonen in de sector pleiten wij voor het invoeren van een premie bovenop de loonnorm, onderhandeld op sectoraal vlak.” Het argument dat schoonmaakbedrijven deze premie niet kunnen betalen, is volgens de vakbondsvrouw niet correct. “De meeste schoonmaakbedrijven konden in 2020 winst optekenen. ISS bijvoorbeeld maakte 9,5 miljoen euro bedrijfswinst en er werd een record van 15 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd. Ook andere grote schoonmaakbedrijven konden enorme sommen uitkeren aan de aandeelhouders.”

Angst voor besmetting

De coronacrisis blijkt een impact te hebben op de mentale gezondheid van het schoonmaakpersoneel. 83% van de schoonmakers was bang om besmet te raken met COVID-19 op de werkplaats. Daarnaast zijn er gevaren voor de fysieke gezondheid. Meer dan een op de vier schoonmakers in een professionele omgeving (ziekenhuizen, kantoren en scholen) geeft aan dat er bij de bestrijding van de pandemie gebruik wordt gemaakt van agressievere schoonmaakmiddelen. “Wij strijden al jaren voor het beperken van poetsmiddelen die een gevaar kunnen betekenen voor de gezondheid. Dit is een trend waarvoor wij absoluut willen waarschuwen.”

 

16 juni: 10 jaar Conventie voor huisarbeiders

Tijdens de Week van de Schoonmaker wordt ook aandacht besteed aan de 10e verjaardag van IAO-Conventie 189, voor degelijk werk voor schoonmakers en andere huisarbeiders. België behoort tot de 31 landen die de conventie heeft geratificeerd. Pia Stalpaert zat mee aan de onderhandeltafel bij het opmaken van de conventie. “Deze enquête toont aan dat ook ons land nog moet inzetten op meer erkenning voor het schoonmaakberoep. We blijven strijden voor een veilige en gezonde werkomgeving voor alle huisarbeiders.”

 

Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.