Kinderopvangtoeslag in de voedingsnijverheid

©Shutterstock

Ben je tewerkgesteld in de voedingsnijverheid en heb je kinderen tot drie jaar die naar een erkend kinderdagverblijf of naschoolse opvang gaan? Wist je dat je dankzij het ACV recht hebt op een tussenkomst in de kosten voor kinderopvang?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om recht te hebben op een tussenkomst in de kosten voor kinderopvang van het jaar 2020, moet je vorig jaar minstens 1 dag tewerkgesteld geweest zijn in een onderneming die valt onder de voedingsnijverheid. Het maakt niet uit of je voltijds of deeltijds werkte. De vergoeding wordt toegekend voor elk kind tot 3 jaar dat naar een erkend kinderdagverblijf of een erkende, eventueel naschoolse,  kinderopvang gaat waarvoor een fiscale fiche kan worden voorgelegd.

Op welke vergoeding heb je recht?

Je hebt recht op € 2 bruto per begonnen opvangdag en per kind dat in de opvang verblijft. Het aantal dagen dat vergoed wordt per kalenderjaar is beperkt tot max. 230 opvangdagen per kind.

Het bedrag is dus beperkt tot max. € 460 per kind en per kalenderjaar. De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal kwartalen dat je in de voedingssector hebt gewerkt in het jaar van de opvang. Per kwartaal met minstens een dag tewerkstelling in de voedingsindustrie, heb je recht op maximum € 115 per kind.

Als de beide ouders in de sector werken en in aanmerking komen, hebben jullie voor hetzelfde kind allebei recht op een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Jullie moeten dan elk afzonderlijk een aanvraag indienen en zullen elk deze bijdrage ontvangen. Hou er rekening mee dat er 27,25% bedrijfsvoorheffing van het brutobedrag af gaat.

Wat moet je doen om de vergoeding te ontvangen?

Van zodra je in het bezit bent van alle fiscale fiches betreffende de dagen kinderopvang in 2020, kun je de aanvraag indienen samen met een bewijs van afstamming voor ieder kind (bijvoorbeeld door geboorteakte).

Dit doe je ofwel via de website: https://www.alimento.be/nl/werknemers/arbeiders-financiele-voordelen/een-tussenkomst-voor-kinderopvang of via het aanvraagformulier (te vinden op de website).

Het aanvraagformulier kan via e-mail of per post worden opgestuurd naar het Sociaal Fonds.

E-mail: kinderopvang@synersec.be

Of

Synersec vzw
Birminghamstraat 225
1070 Anderlecht

Had je vorig jaar ook al recht op deze vergoeding maar deed je geen aanvraag? Je kunt vandaag nog steeds je aanvraag indienen voor de dagen kinderopvang in 2019.

Heb je vragen of wil je hulp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het secretariaat van ACV Voeding en Diensten.

Personalization