Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Oog voor welzijn en arbeidsvoorwaarden bij La Lorraine

James Arthur

Geert De Winne werkt al 22 jaar bij La Lorraine in Erpe Mere. Hij is als ACV-afgevaardigde actief in zowel comité voor preventie en bescherming op het werk als in de ondernemingsraad. In mei is hij één van de duizenden ACV-kandidaten bij de sociale verkiezingen. Voor de vijfde keer steekt hij zijn nek uit voor zijn collega’s. We spraken met hem over zijn job en zijn syndicaal werk.


Wat maken jullie bij La Lorraine?

GEERT DE WINNE: ‘Als je brood of een pistolet in de supermarkt koopt, dan is de kans bijzonder groot dat het van bij ons komt. La Lorraine is een 100 % Belgisch familiebedrijf met meer dan 80 jaar ervaring in de maalderij- en bakkerijsector. We zijn wereldwijd met meer dan 4 800 werknemers actief in 35 landen. In Oost-Vlaanderen zijn er vestigingen in Ninove en Erpe-Mere.


Ik werk in Erpe Mere. Je kan onze fabriek aan de E 40-afrit herkennen aan de mega hoge diepvriestoren. Dat is nodig want wij maken enkel diepgevroren producten. Dat zijn vooral kleine en grote, witte en bruine stokbroden maar ook de gezonde fitness baguettes en zowat alle pistolets die je maar kan bedenken. We hebben zelfs een donutlijn.’


Hoe zit het met de tewerkstelling bij jullie?


GEERT DE WINNE: ‘We zijn op korte termijn enorm gegroeid. De productie zit nog altijd in stijgende lijn. Onze personeelsgroep groeit mee. We werken momenteel met een 330 mensen op onze site. We hebben dus een comité voor preventie en bescherming (vanaf 50 werknemers) en een ondernemingsraad (vanaf 100 werknemers).’


Wat komt zoal aan bod in het comité voor preventie en bescherming (CPBW) op het werk?

GEERT DE WINNE: ‘We hebben daar oog voor welzijn op het werk. De veiligheid is daarbij een zeer belangrijk deel. We doen maandelijks een rondgang met het CPBW waarbij we telkens een andere werkplek bezoeken. Op regelmatige tijdstippen gaat de bedrijfsarts mee en bekijken we werkposten in functie van ergonomie, lawaaihinder, stof... Als er een arbeidsongeval is gebeurd, bezoeken we de plaats van het ongeval en bekijken en overleggen we hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden. Als iemand op de vloer een goed idee heeft, geven we daar altijd aandacht aan.’ 

In de ondernemingsraad gaat het over de arbeidsvoorwaarden?

GEERT DE WINNE: ‘We vertegenwoordigen onze collega’s en proberen gunstige arbeidsvoorwaarden te bekomen. In de voorbije jaren konden we heel wat realiseren. Ik denk dan aan een verhoging van de anciënniteitspremie, een koopkrachtpremie van 450 euro, maaltijd- en geschenkcheques, een coronapremie, een optrekking en uitbreiding van cao 90, een fietsvergoeding en de mogelijkheid om een elektrische fiets te leasen. Het gaat over waardering. Soms kan die ook in kleinere zaken zitten. Zo is er bijvoorbeeld voor iedereen gratis koffie en twee keer op een week gratis fruit.’


Omdat alles altijd beter kan, waar willen jullie na de sociale verkiezingen (verder) aan werken?

GEERT DE WINNE: ‘We hebben nog wat aandachtspunten: We zouden de premie om te werken op feestdagen willen verhogen. We zullen ook vragen om het sanitaire blok, de refter en de kleedruimtes eens onder de loep te nemen. Dat kan beter. Voor mezelf zou ik meer contact willen opbouwen met alle werknemers. Daar heb je soms te weinig tijd voor. We blijven in elk geval aan de mouw van onze bazen trekken tot we gehoord worden. Er is nog veel werk. Wie zich geroepen voelt om mee aan de vakbondskar te trekken, mag altijd contact met mij opnemen.’

www.hetacv.be/socialeverkiezingen

Je verbond op sociale netwerken