Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Dorst naar vernieuwing bij Coca-Cola

Karel Hoebeke (39) is een bezige vakbonds-bij. Als hoofdafgevaardigde van ACV Voeding en Diensten bij Coca-Cola in Zwijnaarde zet hij samen met een vernieuwde militantenkern alle middelen in om de collega’s te helpen en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Zelf verwoordt hij het als volgt: ‘Binnen Coca-Cola in Gent zijn we heel snel aan het groeien. We zijn volop een nieuwe militantenkern aan het uitbouwen met gemotiveerde collega’s die dag in, dag uit onze waarden uitdragen op de werkvloer en mensen helpen met hun problemen.’ 

Wat vind je het aangenaamste aan vakbondswerk?

‘Zonder twijfel de voldoening die je krijgt uit de hulp die je collega’s kan aanbieden. We worden om de haverklap geconfronteerd met een reorganisatie. We proberen zoveel mogelijk oplossingen te zoeken zodat mensen aan de slag kunnen in een nieuwe functie en we werken steeds een goed sociaal plan uit voor wie ons bedrijf moet verlaten. Bij de laatste loononderhandelingen gingen we voor meer koopkracht en konden we de maximale koopkrachtpremie verkrijgen. Deze en vele andere zaken onderstrepen het belang van het hebben van een vakbond in een onderneming.’ 

Hoe ziet een dag van een vakbondsafgevaardigde eruit?

‘Elke dag krijgen we vragen van werknemers. Om onze kennis als militanten met elkaar te delen, richtten we een interne Whatsapp-groep op. We hebben ook een website waar we alle informatie over tewerkstelling bij Coca-Cola opslaan. Zo kunnen we gemakkelijk zaken opzoeken. Maandelijks hebben we een goed overleg met onze militantenkern van arbeiders en bedienden. We verzamelen actiepunten op de vloer, zetten die op onze website en brengen die naar voor in de vergaderingen. Dat heeft al mooie zaken opgeleverd.’

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in arbeidswetgeving en bedrijfsbeleid?

‘We volgen verschillende media op de voet en ook het militantenblad ACV-Vakbeweging helpt ons om bij te blijven met de laatste nieuwtjes qua wetgeving. Het bedrijfsbeleid wordt besproken in de nationale ondernemingsraad. Die vindt maandelijks plaats in Anderlecht. Daar hebben we contact met vertegenwoordigers van alle sites in ons land. We overleggen in onze voorvergadering de zaken die veranderen. Zo kunnen we ook daar de belangen van onze medewerkers behartigen zoals het hoort.’

Hoe streven jullie naar inclusie en diversiteit binnen het bedrijf? 

‘Wij willen alle werknemers gelijk behandelen en hebben bij de samenstelling van onze nieuwe militantenkern ingezet op inclusie en diversiteit. Hierdoor weten we wat er leeft bij de werknemers en kunnen we er naar het management toe volop op inspelen.’ 

Wat hebben jullie kunnen realiseren in de voorbije jaren? 

‘We hebben veel zaken kunnen verwezenlijken: tijdens de coronacrisis bekwamen we een bijleg van de werkgever bij tijdelijke werkloosheid.  We sloten goeie loonakkoorden af. Er kwam een nieuwe kleedkamer met toiletten en douches voor de mensen aan productiezijde. Later dit jaar of begin volgend jaar komen er ook nieuwe voorzieningen voor de distributiezijde. Onze site kreeg veel investeringen door de gerichte vragen die we tijdens de vergaderingen met de directie gesteld hebben. We willen zo een mooi toekomstperspectief bieden. Binnenkort komt er ook een nieuwe afgesloten fietsstalling met badgetoegang zodat werknemers hun fiets veilig kunnen stallen.’

Zijn er specifieke kwesties waar jullie extra aandacht willen aan besteden? 

‘We gaan blijven inzetten op onze persoonlijke dienstverlening. Onze nieuwe kern zal ervoor zorgen dat onze kennis nog zal uitbreiden zodat we in de toekomst de beste arbeidsvoorwaarden kunnen blijven nastreven voor onze collega’s.‘
Je verbond op sociale netwerken