Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Reddingsoperatie’ voor interimmers in Waaslandhaven

Het ACV voerde met een reddingsboot actie aan verschillende bedrijfspoorten in de Waaslandhaven. Daar werken 786 voltijdse interimmers per dag. ‘Het is een grote groep van de werkende bevolking die in een precaire werksituatie zit en hun rechten niet goed kent’, zegt Carolien Vereeken van het ACV. ‘We willen hen informeren over hun rechten, die niet altijd gerespecteerd worden.’

Feestdagen, syndicale premie, fietsvergoeding,... Op de reddingsboot die ACV mee had genomen tijdens de actie prijkten verschillende rechten van werknemers. In de Waaslandhaven stonden ze aan de bedrijfspoorten om interimmers te informeren over hun rechten.

‘Eén op de tien werknemers werkt met een interimcontract. Het is een grote groep van de werkende bevolking die in een precaire werksituatie zit en hun rechten niet goed kent. We willen niet enkel interims bereiken in de grote bedrijven, maar ook de interims in de kleinere bedrijven. Zij kunnen namelijk, geen beroep doen op een vakbondswerking in het bedrijf, waardoor ze vaak aan hun lot overgelaten worden’, aldus Carolien Vereeken. 

Vorig jaar was er duidelijk veel vraag naar tijdelijke arbeidscontracten in de Waaslandhaven. Er werden dagelijks 786 voltijdse interimmers per dag tewerkgesteld, hoofdzakelijk in de logistieke sector. Grote logistieke havenbedrijven zoals Katoen Natie werken heel vaak met uitzendkrachten die in veel gevallen met dagcontracten werken. 

‘Die mensen zitten in een precaire situatie’, zegt Carolien Vereeken. ‘Ze werken van dag tot dag en hebben geen werkzekerheid. Wie een lening wil afsluiten om een huis te kopen, loopt daardoor vaak tegen de muur bij de bank. Er is begin dit jaar een nieuwe regelgeving in voege getreden om de dagcontracten in te perken, maar de klachten die tot bij ons komen, wijzen erop dat bedrijven daar creatief mee omspringen.’

‘Veel interimmers spreken moeilijk of geen Nederlands en durven ook niet te reageren op onrechtvaardige situaties. Dus willen wij hen goed informeren’, zegt Vereeken. ‘Daarnaast willen we ook de onzekerheid wegnemen bij die mensen. We hopen daarom dat bedrijven sneller langere contracten kunnen en willen aanbieden.’

De top 3 van de klachten bij ACV interim-United, de interimafdeling van het ACV: achterstallig loon, misbruik van opeenvolgende dagcontracten door eenzelfde onderneming, optie vast is vaak een verkooppraatje waar je in de contracten vind geen garantie voor terugvindt.
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.