Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Het mag een versnelling hoger op de carpoolparking

Patrick Verbauwen

Sedert enkele jaren is er een splinternieuwe carpoolparking langs de E17 in Kruisem. Die kwam er mede dankzij de plaatselijke ACV-kern die hier jaren voor geijverd had. Hoewel de parking vernieuwd werd, zijn er nog altijd beloftes die moeten worden waargemaakt.  ‘We geven niet op’, zegt Jens Van Heuverswijn van ACV Kruisem. 
 
De realisatie van de nieuwe carpoolparking in Kruisem was het resultaat van jarenlange actie. Is de kous daarmee nu af voor jullie?
Jens Van Heuverswijn: ‘Wij voeren intussen al ruim tien jaar actie omtrent de carpoolparking. Carpoolen is een belangrijk gegeven om filevorming te bestrijden. Het is ook een kans om je collega’s beter te leren kennen. We waren bijzonder blij toen de nieuwe en verbeterde carpoolparking er eindelijk kwam. Maar we zijn er nog niet helemaal. Daarom vinden we het belangrijk om het te blijven opvolgen.”
Is het verhaal rond de parking dan nog niet af?
‘In oktober 2021 werd de vernieuwde parking officieel geopend. Zelfs Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was aanwezig op de officiële inhuldiging. Het was een echt paradepaardje. Helaas zijn er nog een aantal beloftes die sindsdien nog altijd niet zijn waargemaakt. Zo zouden er laadpalen komen voor elektrische wagens én werd er ons een fietsenstalling beloofd. Twee jaar nadien is daar nog niks van in huis gekomen.’

Dus jullie gaan door?
‘Inderdaad. Na contact met het Agentschap Wegen en Verkeer bleek dat de invulling van deze realisaties onder de bevoegdheid van de gemeente valt. We hebben de burgemeester en schepenen meermaals aangeschreven, zonder respons. In maart organiseerden we een persactie. We lanceerden enkele foto’s waarbij we zogezegd onze wagens wilden laden op de parking, maar bij gebrek aan laadpalen moesten we de verlichtingspalen gebruiken (zie foto). In juli werd er uiteindelijk gecommuniceerd dat de installatie van elektrische laadpalen voor het voorjaar 2024 wordt voorzien.’


Eind goed, al goed?
‘Onze actie rond elektrische wagens was een succes, maar helaas hebben we nog geen nieuws in verband met de fietsenstalling die ons werd beloofd. We vinden het enorm spijtig dat hier niet meer prioriteit aan wordt gegeven. Combimobiliteit is niet enkel een concept, de nodige aanpassingen moeten ook worden voorzien. Werknemers die met de fiets tot het carpoolpunt rijden, om daar een collega in auto te ontmoeten, kunnen die fiets er voorlopig niet veilig kwijt. Maar we geven niet op!’

Even terug in de tijd...

Alles begon in 2013, toen men opmerkte dat de toenmalige carpoolparking in Kruisem die naam eigenlijk niet waardig was. Deze was veel te klein, en werd niet goed onderhouden. Daardoor creëerde de plek net een averechts effect: mensen moesten zich veel verder parkeren, vaak op plekken waar dit eigenlijk niet mag. Al snel besloot de ACV-kern om actie te ondernemen door het (aanhoudend) contact opnemen met de juiste mensen en instanties. In oktober 2021 kon eindelijk de nieuwe en verbeterde carpoolparking openen: een groen pilootproject, dat 157 wagens kan voorzien van een parkeerplek op waterdoorlatend asfalt. Dat laatste zal tijdens de natte periodes deze zomer geen onnodige luxe zijn geweest.

Je verbond op sociale netwerken