Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Burn’: van brandgevaar tot burn-out

Martin Corlazzoli

In het Industriemuseum loopt momenteel de expo ‘Burn. Van brandgevaar tot burn-out’. Via nagebootste kantoorruimtes, unieke affiches en pakkende getuigenissen leer je over welzijn op het werk sinds 1800, en het gaat over méér dan alleen kommer en kwel.

In het Industriemuseum in Gent, het vroegere MIAT, kan je nog tot en met zondag 3 september meer te weten komen over de geschiedenis van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer op de tijdelijke expo Burn. Deze expo heeft niet enkel oog voor kommer en kwel, maar zeker ook voor het positieve, van pauzes en schafttijden tot collegialiteit en zingeving.

Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum: ‘De kranten bulken van de artikels over burn-out. Corona en het telewerken hebben dat alleen maar versterkt. In onze collectie hebben we heel wat voorwerpen die ons iets vertellen over de geschiedenis van welzijn op het werk. Hoog tijd om ze te delen, dachten we.’
De expo belicht evoluties op de werkvloer via tal van creatieve invalshoeken. Zo laat een weegschaal je stilstaan bij de balans tussen werktijd en vrije tijd, of tonen kantoorruimtes uit verschillende decennia hoe ook het kantoormeubilair een omwenteling doormaakte. Wat verderop brengt een donkere gang het dagschema van een mijnwerker tot leven.
Het Industriemuseum slaagt erin om de industriële geschiedenis te koppelen aan brandend actuele thema’s en doet dat op een heel toegankelijke manier. De expo toont hoe sterk de werkvloer door de jaren veranderde. Voor wie al wat loopbaanjaren op de teller heeft, roept de expo vast herinneringen op aan het begin van de loopbaan. Jongere werknemers merken de (r)evolutie die onze werkplekken op vrij korte periode doorgemaakt hebben.
Doorheen de expo krijg je in cocons pakkende getuigenissen te zien en te horen, zoals een interview over burn-out door Friedl' Lesage met professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis en ACV-loopbaancoach Mustafa Harraq. 

Tot slot diepte het Industriemuseum enkele opvallende preventieaffiches uit zijn rijke affichecollectie, zoals een unieke set cartoons uit de jaren 60 getekend door de technisch directeur van de katoenfabriek waar nu het Industriemuseum is.
Ann Van Nieuwenhuyse, directeur van het Industriemuseum: ‘We stellen een pak unieke objecten tentoon, zoals een preparaat van een stoflong, een bruikleen van het Universiteitsmuseum in Groningen. Het is een long op sterk water gemaakt rond 1930 als studiemodel voor artsen en studenten.’

De expo Burn loopt nog tot en met zondag 3 september 2023 in het Industriemuseum, Minnemeers 10 in Gent – www.industriemuseum.be
Je verbond op sociale netwerken