24-5-2023
Eindelijk, sinds mei heeft iedereen recht op een fietsvergoeding!

James Arthur
Met een actie aan het station van Sint-Niklaas en Lokeren op dinsdag 23 mei en woensdag 24 mei vieren de militanten van het ACV in het Waasland de realisatie van de fietsvergoeding!
In aanloop naar de interprofessionele onderhandelingen vier jaar geleden waren de ACV-militanten uit het Waasland vragende partij voor een verplichte fietsvergoeding voor alle werknemers. Om hun eis kracht bij te zetten, startten ze toen een petitie op die op enkele weken tijd duizenden handtekeningen opleverde.
Sinds 1 mei 2023 is de verplichte fietsvergoeding eindelijk een feit voor de werknemers uit de privésector! Net zoals de vaste werknemers hebben ook de uitzendkrachtenrecht op de fietsvergoeding. Dit is heel belangrijk om te onderstrepen, want deze groep wordt wel eens vergeten. Via de campagne ‘Magdawel?’, die deze week loopt, wil het ACV interimmers informeren over waar ze recht op hebben.
'Als vakbond zijn we uiteraard blij met de realisatie van de verplichte fietsvergoeding.' zegt Carolien Vereeken van ACV Waasland. 'In aanloop naar de Wereldfietsdag zullen de ACV -afdelingen uit het Waasland dit vieren door enkele fietsregenpakken te verloten. Hiertoe houden ACV-militanten deze week op verschillende plaatsen in het Waasland acties. Om kans te maken op een ‘fietsregenpak’ moeten de werknemers een QR-code scannen en een korte bevraging online invullen.
Momenteel neemt één op de drie werknemers de fiets om naar het werk te rijden. In Sint-Niklaas is het gebruik van de fietssnelweg (F4) van Gent naar Antwerpen op weekdagen gemiddeld met 30 % gestegen. De invoering van de verplichte fietsvergoeding is een mooie stimulans om ook andere werknemers (een deel van) hun woon-werkverplaatsing met de fiets te laten afleggen. Daarom pleiten de lokale ACV-afdelingen voor betere fietsinfrastructuur en goed onderhoud ervan.
Voor wie geldt de (nieuwe) fietsvergoeding?
De cao fietsvergoeding vanaf 1 mei is een aanvullende cao, dit wil zeggen dat hij van toepassing is op alle werknemers uit de privésector, ook op zij die vroeger geen recht hadden op een fietsvergoeding.
Voor sectoren en ondernemingen met een fietsvergoeding wijzigt er niets (zelfs indien het bedrag lager is)
De nieuwe regeling kent een fietsvergoeding voor max. 40 km per dag (20 km enkel).
Om recht te hebben op zo’n fietsvergoeding moet je onderstaande formaliteiten in orde brengen
Een verklaring op erewoord invullen en ondertekenen.
Het aantal kilometers vermelden tussen woon- en werkplaats per dag per maand.
De frequentie van de verklaring en de modaliteiten voor de controle van de in die verklaring vermelde gegevens moeten door de werkgever worden vastgesteld.