Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Makro in heel moeilijke papieren

Voor de bijna 300 werknemers van hypermarkt Makro in Eke dreigt een heel kille winter. De winkelketen lijkt op een faillissement af te stevenen. Na een uitverkoop van de goederen wenkt het ontslag als er geen geloofwaardige overnemer komt. De werknemers proberen positief te blijven, maar de situatie wringt.

De werknemers van Makro in Eke namen deel aan de nationale actie- en stakingsdag van 9 november. Niet alleen omdat hun koopkracht fors afneemt, ook omdat de onzekerheid over hun situatie onhoudbaar wordt. De tientallen Makro-werknemers die ik aan het stakerspiket aantref, geloven niet dat er ook maar één geloofwaardig bod voor Makro zal binnenkomen ‘We zijn er 99,9 % zeker van dat we in januari allemaal zullen mogen beschikken, als het zolang nog zal duren.’
 
Te weinig, te laat
‘Het ergste is dat we dit van ver hebben zien aankomen en met de vakbondsafvaardiging het management al jaren waarschuwden dat het de verkeerde kant opging en er geen langetermijnvisie was,’ zegt ACV-afgevaardigde Ria De Seranno (58).
 
‘Ze hebben te weinig geïnvesteerd in het personeel en in het ooit zo populaire concept van Makro’, vult ACV-afgevaardigde Andy D’Haeseleer (52) aan. ‘Door eerst niet en dan te laat te moderniseren, kwamen we altijd een stap achter. Andere winkels hadden bijvoorbeeld al lang een webshop toen Makro er nog moest aan beginnen. Veel te laat. Uiteindelijk krijg je dan dit als resultaat. ‘

Tonnen ervaring 
‘Ik werk hier 40 jaar’, zegt Ria. ‘Alleen al het gedacht dat ik hier binnenkort niet meer zal werken, doet bijzonder veel pijn. Veel van onze collega’s werken hier al lang. Meer dan de helft zijn 50-plussers en werken zoals ik al hun hele loopbaan in deze winkel. Ze hebben tonnen aan ervaring waardoor ze efficiënt kunnen werken. Zij zitten nu met vragen: Zal ik nog werk vinden dat mij ligt en dat werkbaar is? Zal er een werkgever zijn die mij wil aanwerven? Het is emotioneel zeker niet gemakkelijk. Iedereen gaat daar anders mee om. Ik hoop van harte dat iedereen er goed zal uitkomen.’

Lege rekken
‘We proberen de positieve noot erin te houden’, zegt Andy,’ maar het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. We kunnen op weinig begrip rekenen van klanten. Al kunnen wij hen wel begrijpen: Ze komen soms van ver met hun lijstje naar de winkel en treffen daar dan een leeg rek aan. De eerste die ze dan tegen komen zijn wij ... ’

Uitverkoop
‘De gerechtelijke procedure stopt op 14 januari 2023. De directie heeft de intentie om de winkel open te houden tot 31 december. Er komen steeds minder goederen binnen. Bepaalde leveranciers leveren al niet meer. Vanaf 15 november start hier een grote uitverkoop. Als de winkel leeg is, is er niets meer om te verkopen. Dan is het gedaan.’2 000 banen bedreigd 
Makro Cash & Carry, de verzamelnaam voor alle winkels van Makro en groothandelszaak Metro in België, zit in een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Geïnteresseerden konden een bod uitbrengen tot dinsdag 15 november.

Voor Metro liggen de kaarten het best, met verschillende biedingen. Op de valreep kwam er één onverwacht bod binnen op Makro van een Frans fonds. Het is afwachten hoe geloofwaardig dat bod is. Voor de werknemers is er dus tot nader order meer hoop dan aanvankelijk gedacht, maar de onzekerheid zal ongetwijfeld nog verschillende weken aanhouden.
Bij Makro Cash & Carry België zijn in totaal een 2 000-tal banen bedreigd.
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.