Durf te reageren

Omgaan met racisme: algemene gesprekstips

Wanneer je geconfronteerd wordt met een racistisch incident of een discriminerende uitspraak is het belangrijk dat je niet zwijgt, maar durft te reageren! Op die manier werken we stelselmatig allemaal samen aan een solidaire samenleving.

Wil je wel reageren, maar weet je niet goed hoe? Onze algemene gesprekstips helpen je vooruit!

 • Blijf beleefd. Het heeft geen zin om de spanning te doen oplopen. 
 • Spreek in de eerste persoon en vermijd met de vinger te wijzen. Val de identiteit van de ander niet aan, maar stel zijn ideeën ter discussie. 
 • Accepteer dat de persoon aan de overkant gelooft wat hij of zij zegt. Zijn of haar uitspraak vertrekt vanuit zijn of haar eigen realiteit en achtergrond. 
 • Erkennen dat onze eigen manier van denken evenzeer door overtuigingen en vooroordelen wordt gestuurd als diegene met wie we praten. Ervan uitgaan dat je eigen waarden universeel zijn, kan de andere de indruk geven dat je zonder ze in twijfel te trekken aan anderen wil opleggen. 
 • Stel vragen om de dialoog aan te gaan en te begrijpen waarom de andere dergelijke uitspraken doet.
 • Probeer door te vragen om de argumenten van de andere beter te begrijpen: spreekt hij of zij uit angst of onwetendheid? Doorvragen kan ook helpen de zwakte punten van de andere zijn of haar argumenten bloot te leggen. 
 • Informeer je over het onderwerp: migratie, stereotypen, racisme, geopolitieke en historische kennis, enz. Zodat je kan argumenteren met kennis van zaken. 
 • Argumenteer met feitelijke elementen (cijfers, studies, tegenvoorbeelden, empathie...) die de gesprekspartner zouden kunnen beïnvloeden. 
 • Gebruik een vleugje humor en stel de persoon activiteiten voor die zijn vooroordelen zouden kunnen ombuigen: interessante films of documentaires, een pakkend theaterstuk, …
 • Soms is het beter niet in discussie te gaan, maar geef wel steeds aan dat je het er niet mee eens bent. 

Getuigenissen

Durf te reageren_getuigenis-Abdenassar
Durf te reageren_getuigenis-Lut
Durf te reageren_getuigenis-Yuksel

'Het zijn altijd dezelfde', 'ik word liever geholpen door een blanke', 'dat moeten wij daar niet proberen'. Het zijn uitspraken die je wel vaker hoort. En dat gebeurt ook op de werkvloer.

Je zou kunnen denken dat het maar een uitspraak is, of soms zelfs bedoeld als grapje, maar het is meer dan dat. Racistische en discriminerende uitspraken zijn ongepast en kwetsend. Het raakt het slachtoffer tot wie hij is. Bovendien leiden ze tot wantrouwen onder collega’s en zelfs conflicten op de werkvloer. Dit komt de sfeer en de onderneming niet ten goede.

Abdenassar, Lut, Yüksel, Cherazade, Hicham en Barry durven te reageren op racisme!
Het ACV racisme discriminatie durf te reageren
Het ACV racisme discriminatie durf te reageren
Het ACV racisme discriminatie durf te reageren

Militant?

 • Je wil in jouw onderneming aan de slag rond discriminatie of racisme? Je kan op ondersteuning van De Samenwerkers rekenen! Ontmoet de Samenwerkers van jouw regio op www.samenwerker.be en ontdek de interessante webinars rond racisme, discriminatie en kansarmoede!
 • Kom te weten hoe goed jouw werkvloer gewapend is tegen racisme en ga aan de slag met concrete tips in je onderneming: raadpleeg de pdf.

  Personalization

  Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.