Werk, daar is werk aan!
Op 17 en 18 oktober kleurt Brugge groen door het nationaal congres van het ACV! Meer dan 1000 ACV-militanten bepalen dan waar we als vakbond de komende vier jaar voor strijden. Samen blijven we ons inzetten voor de werknemers. Want daar is werk aan!
Sinds ons laatste congres in 2019 is er veel veranderd. We hebben een pandemie doorstaan, gevolgd door een energiecrisis die ons allemaal raakte. De prijzen schoten de lucht in en veel mensen hadden moeite om rond te komen. Tijdens deze crises werd één ding duidelijk: onze sociale zekerheid is van levensbelang! Dankzij die steun konden veel werknemers het hoofd boven water houden.
Maar er is nog werk aan de winkel. Nog te veel mensen vallen tussen de plooien en worden niet genoeg gehoord of beschermd. Daarom gaan we tijdens dit congres aan de slag. We bespreken hoe we ons systeem kunnen versterken en verbeteren voor iedereen op de werkvloer! 💚
Bouwblokken van het congres
Neem een kijkje in de centrale thema's van het aankomende congres. 👇
-
Zinvol werk vereist waardig werk
Waardig werk moet de ambities van werknemers waarmaken. Om dat mogelijk te maken, garandeert waardig werk een eerlijk inkomen, veiligheid en sociale bescherming op de werkplek. Het zorgt ook voor een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen en wijst alle vormen van discriminatie af!
Waardig werk moet dus:
- Zinvol zijn.
- Kansen geven op persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie.
- Werknemers de vrijheid geven om zich uit te spreken, zich te organiseren en deel te nemen aan het beslissingsproces dat hen aangaat.
WAARDIGE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN VOOR ALLE STATUTEN
Voor veel werknemers is zinvol en waardig werk niet vanzelfsprekend. Dat komt omdat zij onvoldoende grip hebben op hun arbeidsinhoud en -omstandigheden. Dat geldt zeker voor werknemers in precaire statuten of nepstatuten zoals flexi-jobs, interimwerk, platformwerkers, ...
Door de veelheid van flexibele tussenstatuten of verzelfstandiging zijn veel werknemers momenteel niet vertegenwoordigd in het sociaal overleg. Daardoor kunnen zij hun bekommernissen niet delen, laat staan oplossen!
Daarnaast is de druk op veel werknemers te hoog, waardoor ze langdurig uitvallen. Hun werk is niet zingevend, maar ziekmakend. Voor hen is het onhaalbaar om een volledige loopbaan en een pensioenleeftijd van 67 jaar te bereiken.
Daarom zetten we in dit luik in op waardige arbeidsomstandigheden, voor alle statuten, om werknemers (opnieuw) meer grip te geven op hun werk en loopbaan.
-
Waardig werk vereist een waardig inkomen
De inkomensongelijkheid neemt wereldwijd toe, ook in België. Dit ondermijnt de sociale samenhang en vertraagt de economische groei. Mensen met een te laag inkomen kunnen niet volwaardig meedraaien in de samenleving of zich verder ontwikkelen. Dat heeft niet alleen een impact op henzelf, maar ook op het menselijk kapitaal van de samenleving.
Hoe kunnen we inkomensverschillen verkleinen?
België heeft een sterk sociaal zekerheidssysteem dat inkomens herverdeelt via belastingen. Maar als de inkomensverschillen te groot zijn vóór herverdeling, wordt het moeilijk om deze kloof te dichten. Daarom moeten we vroeg ingrijpen, bij de lonen en de directe inkomsten.
Inkomensverschillen ontstaan door factoren zoals sector, functie, arbeidsregime en statuut. Daarnaast is er nog steeds een onverklaarbaar loonverschil tussen mannen en vrouwen!
Transparantie van verloning
Meer transparantie rond verloning helpt om ongelijkheden bloot te leggen en zorgt voor een eerlijke verdeling van de inkomens. Het doel is om de loonspanning tussen de laagste en hoogste inkomens te beperken tot 1 op 5. Daarbij geldt: gelijk loon voor gelijk werk, ongeacht statuut of geslacht.
-
Ons economisch en sociaal systeem herdenken
Veranderingen in demografie, digitalisering en klimaatneutraliteit dwingen ons om ons sociaal en economisch systeem anders te bekijken.
De overgang naar een klimaatneutrale economie is nodig om onze planeet leefbaar te houden voor iedereen. In sommige landen maakt extreme hitte werken bijna onmogelijk. Ook België krijgt te maken met droogte en overstromingen. Om klimaatneutraal te worden, moeten we onze werk- en productieprocessen veranderen.
Daarnaast zorgt de digitalisering en de opkomst van artificiële intelligentie voor grote veranderingen op de werkvloer. Het biedt kansen, maar verandert ook de manier waarop we werken ingrijpend.
Deze ontwikkelingen helpen ons om de demografische transitie te begeleiden. Nieuwe technologieën helpen ons om de werkdruk te verlagen en beter in te spelen op de noden van de bevolking, zoals zorg en onderwijs.
Omdat deze transities elkaar overlappen, zal er een impact zijn op elke werkvloer. Werknemers moeten daarom inspraak hebben in hoe bedrijven zich hierop aanpassen.