Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Boodschap van onze voorzitter voorafgaand aan de sociale verkiezingen

Stem ACV-CSC METEA bij de sociale verkiezingen!

De kans dat jullie dit nog niet weten, is wel zéér klein, maar: de sociale verkiezingen gaan binnenkort opnieuw door, en wel van 13 tot 26 mei. Het moment voor werknemers en werkneemsters in heel België om de collega’s aan te duiden die hen mogen vertegenwoordigen in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en/of de Ondernemingsraad (OR). Hierbij alvast enkele aanmoedigende woorden van onze voorzitter, Lieve De Preter.

 

Loonbrief onder de loep

Jouw loon, hoe moeilijk kan het zijn … Toch? Da’s het geld dat je krijgt van je baas voor de uren die je gewerkt hebt … Toch? Maar er is wel degelijk een verschil tussen het bedrag dat is afgesproken (brutoloon) en het bedrag dat je effectief ontvangt (nettoloon). Dat laatste bedrag is zelfs beduidend lager dan het eerste! We horen jullie al denken: hoe komt dat?

 

Van jouw werkgever krijg je steeds een loonbrief, en daar staat best veel info op. In onze interactieve publicatie “Loonbrief onder de loep” wordt haarfijn uitgelegd welke gegevens allemaal op je loonbrief moeten staan, welke bedragen worden afgetrokken van je brutoloon en op welke manier, etc. Op die manier kan je zelf nagaan of je werkgever alle berekeningen correct heeft uitgevoerd om je brutoloon om te zetten in een nettoloon.

Om een echte loon-expert te worden, klik hier

 

Klein verlet: wasda?

In mei leggen alle vogels een ei … En is het weer tijd voor feestelijke gebeurtenissen allerhande: communies, lentefeesten, huwelijken - noem maar op. Dankzij het klein verlet of omstandigheidsverlof mag je als werknemer afwezig zijn op het werk, mét behoud van je normale loon, ter gelegenheid van een communie, lentefeest, of huwelijk (proficiat, trouwens!).

Je mag afwezig zijn op het werk op de dag van het feest. Indien die dag samenvalt met een zon- of feestdag, heb je het recht om afwezig te zijn op de dag onmiddellijk voorafgaand of volgend op het feest.

Meer informatie op onze website

 

Een weekendje weg in mei

De maand mei staat ook synoniem voor meerdere feestdagen. De gelegenheid om te genieten van de ACV-CSC METEA-ledenvoordelen voor een weekendje zee of Ardennen, of een citytrip in het charmante Mechelen.

Alle info over ACV-CSC METEA-vakantievoordelen

Je centrale op sociale netwerken