FAQ Info
c45b8cf2-f4ca-422f-a77c-801f0c943086
https://www.hetacv.be/united-freelancers/werken-als-freelancer
true
Actua
31c063f4-df62-4c01-a05f-13a722b34741
https://www.hetacv.be/united-freelancers/actua
false
Helpdesk
13a3e590-7e7f-4477-b709-e5e6cceb2f09
https://www.hetacv.be/united-freelancers/aanbod
false
Lid worden
0fc3ac74-86de-4c17-84a8-db3b0c4d9ff0
https://www.hetacv.be/united-freelancers/word-lid
true
Over ons
f84cba05-a0ad-4ebc-b9f1-9f37980d1b89
https://www.hetacv.be/united-freelancers/over-ons
false
Tools voor koeriers
1231ba59-3203-4f66-a4ef-d92cd90abdea
https://www.hetacv.be/united-freelancers/tools
true
Volg de gratis webinars
461896df-571c-4ab7-9133-0714a151d527
https://www.hetacv.be/united-freelancers/volg-de-gratis-webinars
false
Word nu lid

ACV United Freelancers in het nieuws!

Zoals elke vakbond komen we op voor de rechten van werknemers. In dit geval:  freelancers en zelfstandigen zonder personeel.  Naast individuele dienstverlening , zetten we ons ook in om de belangen van deze grote en verscheiden groep werknemers collectief te verdedigen.

Zo onderhandelen we beter werkvoorwaarden rechtstreeks bij de werkgevers, platformen én lobbyen we bij de overheid voor meer bescherming en regelgeving. Ontdek hier onze meest recente acties! 👇

Fietskoerier overleden na aanrijding. Zullen de platformen nu eindelijk de regels naleven en zal de regering daarop toezien?

Met diepe droefheid nemen we kennis van het overlijden van een maaltijdkoerier nadat hij donderdag in Brussel-Noord door een bus was aangereden.  

Preventie- en veiligheidsbeleid niet verplicht

Koeriers en andere platformwerkers krijgen dagelijks te maken met arbeidsongevallen. Tot nu toe waren er in België nog geen dodelijke ongevallen. Dit jammerlijke voorval zat er aan te komen..

De overheid keek toe en greep niet in op de schandalige werking van een aantal platformen. Voor het platform was de werknemer in kwestie een zogenaamde “zelfstandige dienstverlener”, waardoor een preventie- en veiligheidsbeleid niet verplicht is – zoals het voorzien van veiligheidsmateriaal.

Veel arbeidsongevallen

De werknemer is niet gedekt door de verzekering voor arbeidsongevallen en wat nog erger is: de manier waarop het werk georganiseerd wordt, werkt ongevallen in de hand. Zo wordt de koerier betaald per rit en niet per gewerkt uur. Op die manier verdient hij meer en krijgt hij betere beoordelingen wanneer hij snel levert, zijn veiligheid en voorzichtigheid ten spijt. Bij gevaarlijke weersomstandigheden worden koeriers aangezet tot risicogedrag

Duizenden jongeren, blootgesteld aan kwetsbare situaties, worden voor onze ogen onzichtbaar door het winstbejag van enkele multinationals.

Wet is volstrekt inefficiënt

Onze regering voerde een wet in over de platformeconomie, maar die wet is volstrekt inefficiënt. Sinds 1 januari bestaat er een vermoeden van tewerkstelling voor platformwerkers die aan een aantal criteria voldoen. Indien deze wet werd toegepast, had de verongelukte koerier een ander statuut en volledig andere arbeidsomstandigheden.

Toch is er niets veranderd sinds deze wet van kracht werd: de betreffende platformen zijn van mening dat die wet niet voor hen geldt! Met het luik “arbeidsongevallen” wil de wet werknemers met een zelfstandigenstatuut beter beschermen, terwijl 90% van de koeriers in een P2P-stelsel werken of in de deeleconomie. Daarenboven moet er nog een KB gepubliceerd worden. En dat laat op zich wachten.

De regering moet nu een keuze maken. Blijft ze deze onaanvaardbare situatie door de vingers zien? Die platformen hebben lak aan de regering en aan ons allemaal. Ze buiten hun ‘dienstverleners’ uit … tot het dodelijke ongeval.

United Freelancers (ACV), het KoeriersCollectief, ABVV-Jongeren, La Maison des Livreurs en anderen scharen zich achter deze werknemers. Vastberaden strijden wij verder zodat platformen hun verantwoordelijkheden opnemen.

Lees het persbericht van 6 februari 2023 'Fietskoerier overleden na aanrijding' in pdf.

Hulp of advies nodig? Neem contact op met de UF Helpdesk! 

✉️ unitedfreelancers@acv-csc.be 

📞 02 244 31 00 op:

  • maandag en woensdag tussen 8.30 u en 12.30 u
  • dinsdag en donderdag tussen 13.00 u en 17.00 u
💡 Goed om weten: ook als nog geen lid bent, kan je terecht bij United Freelancers.  We bekijken je situatie en regelen samen je lidmaatschap.