Mobiliteit

Het ACV wil een bedrijfsvervoerplan in elke onderneming met kosteloos openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en mogelijkheid tot telewerk #socialeverkiezingen2020


Heel wat bedrijven en industrieterreinen zijn immers niet bereikbaar met het openbaar vervoer of hebben werktijden die niet overeenstemmen met de dienstregelingen. Gevolg: werknemers zonder auto kunnen er niet werken, terwijl de files werknemers en werkgevers heel wat tijd en geld kosten! 

Bereikbaarheid van de onderneming

De financiële kost voor ondernemingen en werknemers, het inboeten aan levenskwaliteit, het tijdverlies, de impact op het leefmilieu, ... zijn slechts enkele gevolgen van de slechte bereikbaarheid van ondernemingen.

Daarom pleit het ACV voor een grondige analyse van de bereikbaarheid van ondernemingen en organisaties, en dit zowel voor leveranciers, klanten, werknemers en omwonenden. De oplossingen voor de pijnpunten in dit bereikbaarheidsprofiel moeten opgenomen worden in een bedrijfsvervoersplan.

Woon-werkverkeer

De gemiddelde Vlaming is tijdens zijn loopbaan 278 dagen onderweg! Gemiddeld, dus voor veel werknemers is dit nog een pak meer. De gevolgen laten zich raden.

Het ACV wil daarom overleg om tot een beter woon-werkverkeer in ondernemingen te komen en houdt hierbij alle opties open:

  • het bevorderen van het gebruik van de fiets (door een fietsvergoeding of het ter beschikking stellen van fietsen, douches, ...)
  • het verhogen van carpooling (extra vergoeding, een verzekerde thuisrit, ...)
  • beter gebruik van openbaar vervoer of collectief vervoer (volledige terugbetaling, zelf collectief vervoer organiseren, ...)
  • maatregelen in de arbeidsorganisatie (arbeidstijden aanpassen, telewerk, ...) 

Arbeidsorganisatie en mobiliteit afstemmen

De arbeidsorganisatie in ondernemingen staat alternatieven voor het woon-werkverkeer met de wagen in de weg.

Het ACV wil daarom in ondernemingen en organisaties het gesprek aangaan over (deeltijds) thuiswerk, telewerk, een verkorte werkweek,... om verplaatsingen te vermijden. Ook het aanpassen van vaste uurroosters of het invoeren van glijdende werktijden kan heel wat mobiliteitsproblemen verhelpen.

Mobiel met een bedrijfsvervoerplan

Het ACV wil dat in ondernemingen een bedrijfsvervoerplan wordt opgesteld. In dit plan moeten doelstellingen en concrete maatregelen opgenomen worden.  Verlopen de woon-werkverplaatsingen, verplaatsingen in opdracht van het werk, verplaatsingen van klanten, leveranciers en goederen problematisch dan is een bedrijfsvervoerplan een eerste, noodzakelijke stap. Het plan moet ook een verantwoordelijke, een duidelijke timing en evaluatie krijgen. 

Personalization