Bereken je inkomensverlies

Update tool: 28 februari 2019  

De vele besparingen en hogere facturen liggen zwaar op de maag. Jongeren, gezinnen, werknemers, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden…, iedereen wordt er door getroffen. De een al een beetje meer dan de ander. Maar het jaarlijks inkomensverlies loopt al snel op van een paar 100 tot ruim 1.000 euro

ACV maakte een berekeningstool die op basis van de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen - zowel de positieve als de negatieve - de winst of het verlies per jaar berekent op basis van jouw persoonlijk profiel (gezinssituatie, kinderen, werk, uitkering,...). Merk wel op dat er voor een aantal maatregelen die aangekondigd zijn voor 2019 vandaag nog geen financiering voorzien is. Bijgevolg hebben wij hier geen rekening mee kunnen houden en zal de eindfactuur wellicht hoger uitvallen.

 

Check een profiel of personaliseer je berekening

Je kan kiezen uit: 

 • Een van onderstaande 8 profielen: selecteer het profiel dat het dichtst bij jou en je gezinssituatie aansluit. Zo heb je al direct een idee wat de regeringsmaatregelen je jaarlijks kosten of opleveren. Als je dat wenst kan je in de tool nog parameters aanpassen zodat de berekening helemaal overeenstemt met je persoonlijk profiel.
 • Of je start 'blanco met de berekeningstool' en vult alle parameters zelf in, vertrekkend van je eigen profiel.

Benieuwd hoeveel het verschil voor jou of je gezin oploopt?  Bereken het met onze tool inkomensverlies.

 

Vergelijk jezelf met een van onderstaande profielen
Matteo en Lieve

Matteo en Lieve

Matteo werkt voltijds (4.000 euro bruto). Lieve werkt ook voltijds (2.500 euro bruto). Ze hebben vijf kinderen: Fabrizio (21), Lorenzo (20), Monique (19), Elke (17) en Bartel (10). Ze hebben samen 2 diesel wagens. Niemand rookt.

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, verliezen ze jaarlijks 649,52 euro inkomen.
 • Check de berekeningstool.
Janek en Veroniek

Janek en Veronique

Janek (44) werkt voltijds (2.500 euro bruto) als opvoeder, Veronique (42) werkt niet. Ze hebben twee kinderen, Maria (3) en Ludwik (12). Ze hebben 1 dieselwagen. Janek rookt.

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, verliezen ze jaarlijks 286,42 euro inkome
 • Check de berekeningstool.

Bovendien zal Janek volgend jaar 6 dagen meer moeten werken.

Roland en Kaat

Roland en Kaat

Roland werkt voltijds (2.500 euro bruto), Kaat voltijds (2.500 euro bruto). Ze hebben 2 kinderen, Emma (16) en Thijs (18) die nog studeren. Ze wonen in Antwerpen en hebben 2 dieselwagens en voorzien volgend jaar de wagen van Roland te vervangen. Roland en Kaat roken allebei. 

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve,  gaan ze er jaarlijks 10,74 euro op vooruit. 
 • Check de berekeningstool.

Doordat ze in 2016 een nieuwe woning kochten zullen ze bovendien ook jaarlijks netto 733,59 euro minder woonbonus ontvangen. 

Karim en Eva

Karim en Eva

Karim werkt niet, Eva is werkloos (1.200 euro bruto), maar via PWA (nu wijk-werken) doet ze aan voor- en schoolse opvang. Ze hebben twee kinderen, Aicha (8) en Yunus (9). Ze wonen in Mechelen en hebben geen wagen. Karim en Eva roken niet. 

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, verliezen ze jaarlijks 905,81 euro inkomen.
 • Check de berekeningstool.
Frank en Francine

Frank en Francine

Franck is met pensioen (1.500 euro bruto), Francine ook (800 euro bruto). Ze hebben 1 dieselwagen. Franck en Francine roken allebei. 

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, verliezen ze jaarlijks 740,34 euro inkomen.
 • Check de berekeningstool.
Nancy

Nancy

Nancy is invalide (1.435 euro bruto). Ze heeft geen dieselwagen en rookt niet. 

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, verliest zij 820,63 euro.
 • Check de berekeningstool.
Fouad en Sarah

Fouad en Sarah

  Fouad  (° 2/12/’57) met SWT (brugpensioen) (1.500 euro bruto). Sarah (° 3/2/’59) ook (1.300 bruto). Ze wonen in Genk en hebben samen 1 dieselwagen. Fouad rookt. 

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, verliezen ze jaarlijks 852,39 euro inkomen.
 • Check de berekeningstool.

Bovendien zal de andere berekeningswijze van de SWT-jaren voor het pensioen er toe leiden dat Fouad ongeveer 1.200 euro per jaar minder pensioen zal ontvangen. Voor Sarah zal dit ongeveer 720 euro per jaar minder pensioen zijn.  

David

David

David werkt voltijds (3.000 euro bruto). Dit loon stemt bij benadering overeen met het gemiddelde loon van een voltijdse werknemer. Hij heeft een dieselwagen en rookt.

 • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, positieve en negatieve, gaat hij er jaarlijks 338,95 euro op vooruit
 • Check de berekeningstool.

Anderzijds moet David wel vanaf 2017 jaarlijks 360,80 extra betalen om de pendelparking te gebruiken.

Globaal stellen we vast dat:  
 • Sommige werkenden  erop vooruit gaan en dat anderen wat verliezen. Als de factuur voor de taxshift helemaal zal doorgerekend worden verwachten wij dat dit gemiddeld status quo is.
 • Gepensioneerden, zieken, werkloze de grote verliezers zijn: ze halen weinig voordelen uit de taxshift, maar kregen wel een indexsprong en al bijkomende lasten … en voor sommige  komt daar nog een verlaging van de vergoedingen bovenop.
 • De schatkist verliest want er is nog geen financiering gevonden voor alle maatregelen.  Dus er volgt nog een factuur die wij allemaal zullen moeten helpen betalen.
 • De echte winnaars de bedrijven zijn, dankzij de indexsprong, lagere werkgeversbijdragen, lagere vennootschapsbelastingen, …
Disclaimer

Deze berekeningstool maakt simulaties. Het resultaat is louter indicatief en hangt af van de informatie beschikbaar op het moment van de laatste update van deze toepassing. Sommige materies evolueren snel, en ondanks alle zorg die we besteden aan het opzet en onderhoud van onze toepassingen, is het niet uit te sluiten dat de gegevens niet meer overeenstemmen met de recentste evoluties. 
Via deze tool probeert het ACV de gevolgen van de regeringsmaatregelen zo goed mogelijk te duiden. We geven een zo volledig mogelijke toelichting bij het gehanteerde rekenmodel. Deze tool is geen wondermiddel om je te helpen bij individuele loopbaankeuzes. Voor de exacte gevolgen daarvan verwijzen wij je graag naar de loopbaandienstverlening in onze ACV dienstencentra.
Deze tool is gebaseerd op de regeringsmaatregelen zoals deze bij ons bekend waren op  28 februari 2019. 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.