Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Economische uitbuiting en sociale dumping moeten stoppen!

Pixabay

Het nieuws over uitbuiting op de havenwerf van Borealis zindert nog na. Economische uitbuiting en sociale dumping zijn bijna business as usual geworden. Om de haverklap vallen er doden op de Belgische werven, vaak met buitenlandse arbeiders.

“De sociale uitbuiting en mensenhandel op de Borealis-werf toont aan dat de bouwsector in België steeds verder aan het verrotten is. Dergelijk misbruik is onaanvaardbaar en moet dringend stoppen, het is hoog tijd dat de spelregels veranderen!” benadrukt Patrick Vandenberghe, voorzitter van ACV bouw – industrie & energie (ACVBIE).

Deze tendens is al langer aan de gang. Sinds de Europese rechtspraak het toelaat om derdelanders in Europa te laten werken, is het hek van de dam. Inwoners van Moldavië, Georgië en Oekraïne kunnen gemakkelijk toegang krijgen via inschrijving in een Europese firma. Polen spant op dit vlak de kroon. Het gaat zelfs zo ver dat er bilaterale akkoorden zijn gesloten tussen Roemenië en Nepal, Tsjechië en de Filipijnen.

Op deze manier kunnen de mensenhandelaars die ook in Qatar actief zijn hun markt verder uitbreiden naar de Europese Unie. Dezelfde systemen als in Qatar vinden we hier steeds meer terug. De malafide bendes richten tijdelijke vennootschappen op en vissen naar onderaannemingscontracten. De betrokken werknemers worden geronseld en zijn al snel tevreden met betere lonen dan in hun thuisland. 

Als firma's als Borealis € 50 per uur loonkosten betalen aan de onderaannemer komt daarvan slechts € 5 in het loonzakje van de buitenlandse arbeider terecht. De mensenhandelaars lopen met de woekerwinsten weg.

Als grootste vakbond in de bouwsector klaagt ACVBIE deze wanpraktijken reeds jarenlang aan en stelt een paar concrete maatregelen voor om dergelijke situaties te voorkomen op nationaal en Europees vlak:

  • Aanwezigheidsregistratie op de werven (check-in/check-out):
    - iedereen moet geregistreerd zijn voor elke minuut op de werf,
    - de registratie moet digitaal en gecontroleerd gebeuren.
  • Aanzienlijk investeren in het arbeidsauditoraat en de inspectiediensten versterken.
  • De keten van onderaannemers beperken.
  • Striktere controles uitvoeren van de reglementering inzake detachering.
  • Een stop op de derdelanders: het wereldcircus van goedkope arbeidskrachten moet eindigen.
  • Schijnzelfstandigen en schijnvennoten (die steeds meer ingezet worden om de arbeidswetgevingen te omzeilen) aanpakken.
ACVBIE blijft dit aankaarten in het sociaal overleg met de werkgevers maar stelt vast dat dit proces traag en moeizaam vordert. Werkgevers zijn het hier soms mee eens, maar vrezen voor teveel regels en controles bij de kleine lokale bouwbedrijven.
 
Voor ACVBIE moet er ook vanuit politieke hoek initiatief genomen worden. We blijven in ieder geval alles in het werk stellen om de regeringen en werkgeversorganisaties te overtuigen om hierin de krachten te bundelen.

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.