Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Geen werknemersinspraak bij uitbreiding openingsuren en nieuwe belasting zelfkassa’s

Uitbreiding avond- en zondagswinkelen

ACV Puls vernam via de pers en de communicatiekanalen van de werkgeversfederatie Comeos dat er op 13/07 een hoorzitting plaatsvond in het parlement over zondags- en avondwinkelen. De vakbond betreurt het dat zij als vertegenwoordiger van het personeel niet uitgenodigd werd. Ze spreekt zich ook uit tegen de maatregel, die werkgevers in het kader van e-commerce voortaan de mogelijkheid geeft om hun medewerkers tot middernacht te laten werken.

“Comeos had met de arbeidsdeal al versoepelingen rond het avondwerk binnengehaald, maar dat was blijkbaar niet genoeg”, zegt Kristel Van Damme, verantwoordelijke retail voor ACV Puls, verontwaardigd. “Ik begrijp niet waarom de werkgeversfederatie zo blijft aandringen op bredere openingsuren van de winkels. We krijgen juist meer en meer vragen van individuele werkgevers, de eigen leden van Comeos dus, om de openingsuren af te bouwen.”

De krapte op de arbeidsmarkt is hiervan de oorzaak. Het is zeer moeilijk om personeel te vinden in de retail door de grote flexibiliteit en de lage lonen. Daarom willen sommige winkels net minder lang open blijven, zodat ze het personeel efficiënter kunnen inzetten. “Als je alleen maar pleit voor nog bredere openingsuren, dan gaat het huidige personeel kijken of het gras in andere sectoren niet groener is. Dat kunnen we ons als sector op dit moment echt niet permitteren”, aldus Van Damme.

Nieuwe belasting zelfkassa’s

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek kondigde ook aan de zelfkassa’s in de winkels op hun grondgebied te zullen belasten. ACV Puls vindt het positief dat de gemeente begaan is met de negatieve impact van deze nieuwere technologieën op de tewerkstelling en werkdruk, maar plaatst enkele kanttekeningen bij het voornemen, zoals het gebrek aan overleg met de werknemers. ACV Puls vraagt een gesprek met de gemeente, zodat het geld zeker nuttig besteed zal worden.

“Wat zal er met de nieuwe inkomsten gebeuren?” vraagt Kristel Van Damme. “Er zijn genoeg initiatieven te bedenken die het personeel in de sector ten goede zouden komen. Wij denken bijvoorbeeld aan een campagne tegen agressie tegenover het winkelpersoneel. Maar voorlopig is het dus nog totaal onduidelijk waar het geld naartoe zal gaan.”

“We stellen ook vast dat de werkdruk en stress voor het personeel in de winkels met zelfkassa’s alleen maar toeneemt”, zegt Van Damme. “Het verhaal is zeer complex in de praktijk en kan niet enkel opgelost worden met een extra belasting. We betreuren het dus dat de gemeente ons vooraf niet heeft gecontacteerd.” Een gelijkaardige belasting bestaat al in veel gemeentes onder een andere naam, als de belasting op drijfkracht, hefkracht en motoren.