Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Na succesvolle betoging eindelijk gehoord over loonnormwet

Na de succesvolle betoging met 80.000 deelnemers tegen de loonnormwet volgde op 29 juni de langverwachte hoorzitting in het parlement. Die dwongen we af met meer dan 87.000 handtekeningen onder een petitie. Resultaat moeten we niet onmiddellijk verwachten, maar zoals Kristof Calvo (Groen) het treffend verwoordde: “De geest is uit de fles.”

De drie vakbonden kregen samen 45 minuten spreektijd om brandhout te maken van de huidige loonnormwet en om onze voorstellen tot een grondige hervorming uit de doeken te doen. ACV-voorzitter Marc Leemans en algemeen secretaris Marie-Hélène Ska deden dat namens onze vakbond. U kent de baseline ongetwijfeld al. “We moeten terugkeren naar een indicatieve loonnorm, met respect voor het recht op vrije collectieve onderhandelingen”, klonk het.

Dat betoog werd ook ondersteund met harde cijfers. Die geven aan dat de vermeende loonkostkloof met de buurlanden al lang weggewerkt is en dat de bedrijven globaal genomen bijzonder goed blijven boeren. En, dat het aandeel van de werknemers in de toename van de welvaart blijft verschrompelen.

Voorspelbaar spel

De politici van de rechtse partijen hadden zich duidelijk niet verwacht aan zo’n cijfermatig en onderbouwd pleidooi: ze hadden dan ook geen verweer. De linkse regeringspartijen zijn ten gronde wel akkoord dat de wet moet worden hervormd, maar zij zitten geketend door het regeerakkoord. PVDA-PTB daagt deze partijen wel uit om een wisselmeerderheid te vormen. Open VLD en MR zetten de hakken in het zand: zij dreigen dat bij een hervorming van de loonnormwet dan ook maar de indexering op het kapblok moet.

Afleidingsmanoeuvres

Zoals verwacht stapelden de potentiële uitvluchten zich op. “Is het met de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie wel het moment?” Toch is de belangrijkste vaststelling dat het al bij al geen dovemansgesprek was. Je voelt op diverse parlementaire banken het besef groeien dat het zo niet verder kan en dat het debat moet worden heropend.

Hoe dat debat zal worden gevoerd in het parlement is echter nog niet duidelijk. Eerst volgt nog een verslag van de werkzaamheden en vervolgens bekijkt het parlement hoe het de werkzaamheden verder organiseert. Het is nu een kwestie om de zaak warm te houden, al is dat wellicht voor het najaar.

Bekijk hier de presentatie die de vakbonden tijdens de hoorzitting gaven: 'Voor vrijheid van collectieve onderhandelingen en de bepaling van een indicatieve marge' (pdf)

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.