Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Nationale manifestatie:  speech Marc Leemans

Op 20 juni 2022 hielden ACV, ABVV en ACLVB een grote nationale actiedag.  Om 11u stonden al een duizendtal actievoederders verzameld om hun stem te laten horen voor betere lonen en tégen de loonnormwet.  Uiteindelijk kwamen zo'n 80.000 mensen op straat!

Onder meer ACV-voorzitter Marc Leemans trapte de manifestatie op gang met een straffe speech.   Check het filmpje en alle beelden op de FB-pagina van het ACV.  Of lees hem hem hier integraal na:  

Vrije onderhandelingen

"Vakbonden moeten vrij kunnen onderhandelen over loon- en arbeidsvoorwaarden. Dat is één van de fundamentele mondiale arbeidsnormen. Maar in België ligt dat recht aan de ketting. Voor onbepaalde duur. Dankzij de Zweedse coalitie in 2017. Die verstrengde de loonnormwet, stak ze vol met sjoemelsoftware. Op eenzijdige patronale bestelling. En maakte zo een foute thermometer die maakt dat de loonmarge voor de komende 2 jaar wellicht nul komma nul wordt. Dat zal niet met ACV zijn.

Het enige houvast dat werknemers hebben is de automatische indexering. Van de index wordt niemand rijker. Van een index blijf je even arm. Een index reset  je verlies aan koopkracht. Achteraf. Met uitgevlakt gemiddelde. Je kan nadien BIJNA terug evenveel kopen als voordien. Maar ook dat willen werkgevers weg. Zij willen voorwaarden opleggen. En onderhandelen over een loondaling! Opslag onder index. Werken voor minder loon.

Welvaart trekt scheef

Terwijl vele werkende mensen nu al niet rond komen. 1 miljoen mensen doen beroep op de voedselbanken. Ook werkenden.

Dat is niet fair. De koek die we samen bakken wordt niet eerlijk verdeeld. Daarom moet de Loonnormwet veranderd. 87.000 mensen tekenden onze petitie. Op 29 juni zal het parlement daarover discussiëren. Om onze eis kracht bij te zetten, betogen we vandaag. Hoe diep zijn we gezakt, dat we zelfs met deze regering moeten betogen voor de naleving van een mensenrecht. En kom niet af met “de wet is de wet”. We hadden ooit een wet die stemrecht weigerde aan vrouwen. Mensen maken wetten. Mensen kunnen foute wetten rechtzetten. De Loonnormwet van 2017 is fout!

En laat u niets wijsmaken: er is geld voor betere lonen! De Nationale Bank ziet dat veel bedrijven zeer goed boeren. Ze soigneren hun aandeelhouders met extra dividenden.   

De waarheid is dat de verdeling van welvaart steeds schever trekt. Met aan de ene kant verarming en uitsluiting van gewone mensen. Met een middenklasse waarvan het onderste deel ook wegzakt. En aan de andere kant steeds grotere concentratie van inkomens en vermogens bij een elite. Zozeer dat het een bedreiging wordt voor de democratie.  

Betere verdeling nodig

Hoe kom je tot betere verdeling? Laat de vakbonden hun werk doen in plaats van ze tegen te werken! Maak vrij onderhandelen mogelijk in plaats van te verbieden! Treed op als machtige spelers de markt vervalsen! Doe multinationals faire belastingen betalen! Bouw aan een samenleving waarin de plaats op de maatschappelijke ladder niet wordt bepaald door afkomst, rijkdom, huidskleur, geslacht, geloof, ... 

Wie spreekt over herverdeling van welvaart moet het durven hebben over belastingen. De vorige regering bakte niks van de hervorming van de belasting voor de burger. Terwijl ze wél de belasting op bedrijfswinsten met miljarden heeft verlaagd.

De regering De Croo beloofde een echte hervorming van de belasting. Daartoe zijn eerlijke bijdragen van hoge inkomens en vermogens nodig. Sterke schouders kunnen best wat zwaardere lasten dragen. Daarom wil het ACV een vermogensbelasting van 1% op de eerste schijf van 1.000.000. Geschatte opbrengst: 6 miljard! De belasting op hard werken kan dan omlaag. Als je een eerlijke fiscale bijdrage vraagt aan andere inkomens. Uit speculatie, uit verhuur, uit vermogen, uit meerwaarden, … 

Aandacht voor wie het moeilijk heeft

Politici moeten meer aandacht hebben voor wie het moeilijk heeft. Meer respect voor mensen in hun strijd om het hoofd boven het water te houden, om vooruit te komen in het leven. Voor wie hard zijn best doet en voor wie pech heeft of oud is. Respect ook voor mensen die veel hebben en veel verdienen. We mogen ze niet stigmatiseren. We mogen hen niet verbieden om een faire bijdrage te betalen. In het maken van een welvarende samenleving zijn rijke mensen onze vrienden en bondgenoten. Ook grote vermogens en andere inkomens hebben het recht en de plicht om mee te betalen voor de inclusieve en rechtvaardige samenleving waarvan ze mee kunnen genieten. Fair play is fair pay!

Check alle foto's en filmpjes op de FB en Instagram!

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.